Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-12-08 15:20

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/smittspridningen-i-aldrevarden-verkar-ha-stabiliserats/

SVERIGE

”Smittspridningen i äldrevården verkar ha stabiliserats”

Statsepidemiolog Anders Tegnell.
Foto: Fredrik Sandberg/TT

29 nya dödsfall i covid-19 har registrerats i Sverige det senaste dygnet, enligt Folkhälsomyndighetens sammanställning. Den totala dödssiffran är nu 1.540. Enligt statsepidemiolog Anders Tegnell pekar de senaste dagarnas siffror på att smittspridningen har stabiliserats.

Att söndagens siffra över nya inrapporterade dödsfall, 29, var så pass mycket lägre än fredagens och lördagens beror liksom tidigare på att det är helg.

– Vi ligger kvar som vi gjort, som alltid är siffrorna under helgerna lite svårtolkade, de har en tendens att vara undervärderade, säger statsepidemiolog Anders Tegnell till TT.

Under de senaste dygnen har cirka 70–80 personer om dagen dött av covid-19 och enligt Anders Tegnell ligger Sverige kvar på samma platå.

Hittills har 14.385 personer bekräftats smittade av coronaviruset. 1.079 personer har fått intensivvård. Anders Tegnell säger till TV4 att siffrorna visar tecken på att antalet smittade kan ha börjat minska. Detta eftersom ökningen av testtagningar inte gett en större ökning av bekräftade smittofall.

– Det som skulle kunna tala för att den egentligen minskar något är att vi provtar betydligt fler än tidigare och också i lite andra grupper än tidigare, säger Anders Tegnell till TV4.

Enligt Anders Tegnell visar också sammanställningen på att smittspridningen ser ut att ha stabiliserats inom äldrevården.

– Spridningen inom äldrevården ökar inte längre. Inte heller dödsfallen inom äldrevården ökar, men däremot så minskar dödsfallen över huvudtaget så att en större och större andel av dödsfallen kommer från äldrevården, säger han till TT.

Smittspridningen är fortsatt störst i Stockholm och regionerna runt huvudstaden, Dalarna ner mot Östergötland.

På Facebook har Södermalmspolisen lagt ut en bild som visar att det var mycket folk i rörelse på lördagskvällen. ”Vi kunde med lätthet konstatera att ett flertal krogar hade långt över det rekommenderade antalet gäster”, skriver polisen.

Av TV4 får Anders Tegnell frågan om hur han ser på att stockholmarna inte håller sig hemma.

– Det är olyckligt om man tror att det här är över. Anledningen till att vi har en så pass gynnsam situation som vi har är ju att man följer rekommendationerna, säger Anders Tegnell till TV4.

Ämnen i artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt