Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-05-09 01:31

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/smittstadaren-blanca-jag-tror-att-alla-ser-vilket-viktigt-arbete-vi-gor/

01:24. Medan många svenskar arbetar hemifrån för att undvika viruset är det 44-åriga Blancas jobb att söka upp och sanera smitthärdar på äldreboenden, sjukhus och kontor. Foto: Daniel Costantini
SVERIGE

Smittstädaren Blanca: ”Jag tror att alla ser vilket viktigt arbete vi gör”

Larmet går: Virussmitta på ett kontor i city. Smittstädningsexperten Blanca Ramos och hennes team packar skyddsmasker och overaller.

Medan många svenskar arbetar hemifrån för att undvika viruset är det 44-åriga Blancas jobb att söka upp och sanera smitthärdar på äldreboenden, sjukhus och kontor.

Samtidigt oroar hon sig för den utbredda smittan i Rinkeby där hon bor, och håller därför sin dotter hemma från skolan.

Detta är en låst artikel. Logga in som prenumerant för att fortsätta läsa. Logga in
Bild 1 av 6 Medan många svenskar jobbar hemifrån för att undvika viruset är det Blanca Ramos jobb att gå in i smittade miljöer och sanera dem.
Foto: Daniel Costantini
Bild 2 av 6 Skyddsoverallen som Blanca jobbar i slängs efter arbetspasset, för att undvika att sprida smittan vidare.
Foto: Daniel Costantini
Bild 3 av 6 Blanca Ramos rådgör med kollegan Dimitris Koprantzelas inför den smittstädning av ett kontor som de snart ska genomföra.
Foto: Daniel Costantini
Bild 4 av 6 Blanca jobbar ibland åtta timmar i sträck med skyddsutrustning. Det blir varmt och svettigt innanför den heltäckande overallen och munskyddet.
Foto: Daniel Costantini
Bild 5 av 6 Det är snart tjugo år sedan som Blanca kom till Sverige från Bolivia, i jakt på ett bättre och tryggare liv. Hon skickar fortfarande hem pengar till sina föräldrar i Bolivia varje månad.
Foto: Daniel Costantini
Bild 6 av 6 Blanca tillsammans med en kollega på ISS huvudkontor i Liljeholmen. De ska spela in en instruktionsfilm om hur man smittstädar för att utbilda mer ovana städare över hela landet.
Foto: Daniel Costantini