Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Smugglarligan bluffade flera biluthyrare

Ett svenskt nätverk av flyktingsmugglare misstänks ligga bakom flera fall där syriska flyktingar skulle föras i hyrda husbilar från Italien till Sverige. Två svenska husbilar med ett 40-tal syriska flyktingar stoppades nyligen i Danmark sedan bilarnas ägare slagit larm.

Det var i måndags förra veckan som härvan började rullas upp. En svenskregistrerad husbil stoppades vid den tysk-danska gränsen. Ombord fanns ett 20-tal flyktingar från Syrien. I onsdags var det dags igen. Ytterligare en husbil stoppades, ­fullastad med syriska flyktingar. Det mesta pekar på att de i båda fallen hade hämtats i Italien och att bilarna var på väg till Sverige.

De två chaufförerna, båda från Rumänien, har gripits av dansk polis. Men det var en annan man som ursprungligen hyrde bilarna i Sverige, en svensk medborgare från Irak. Han har själv gripits i Tyskland i en annan bil, registrerad i Estland. Även där gäller misstanken männi­skosmuggling.

– Polisen i Tyskland säger att det rör sig om ett svenskt flyktingsmugglarnätverk, berättar kriminalinspektör Lars Stervander vid länskriminalen i Stockholm.

Mannen som hyrde bilarna har inte tidigare förekommit i några brottsliga sammanhang i Sverige, med undantag för några mindre trafikbrott.

Mycket talar också för att härvan kommer att växa ytterligare. Den upptäcktes när flera uthyrare av husbilar i Sverige slog larm om att deras fordon hade försvunnit.

Ägarna slog larm via sociala medier och fick då kontakt med varand­ra. Det visade sig att samme man under tre dagar i månadsskiftet augusti-september hade hyrt minst fyra bilar: tre husbilar och en minibuss. Fordonen har därefter varit försvunna. Det är alltså två av dessa som nu har upptäckts i Danmark.

Det är företagaren Torbjörn Malm på Malms Husbilar AB som varit med om att avslöja härvan. Han har nu hämtat sin bil i Danmark. Den har varit försvunnen sedan den 31 augusti.

– Det är coolt att sociala medier kopplade samman de fyra uthyrningarna så snabbt, säger han.

Torbjörn Malm berättar att bilen är i dåligt skick. Den har gått 1 500 mil sedan den försvann, vilket tyder på att den gjort minst två resor ned till Italien. I bilen fanns sönderrivna italienska biljetter. Många syrier som flyr kriget tar sig till Europa den vägen med båt.

Teorin är att flyktingarna var på väg till Sverige för att söka asyl här. De övriga två bilarna som hyrdes ut, en minibuss och en husbil, har ännu inte påträffats.

Kriminalinspektör Lars Stervanders uppgift har varit att utreda hyrbilarna som försvann. Två är alltså återfunna, men de övriga två är ännu inte påträffade.

– En av dem har fångats på bild av en övervakningskamera nere i Europa. Men vi vet inte i dag var den befinner sig, berättar Lars Stervander.

DN har sökt den danska polisen som utreder människosmugglingen. Vi ville veta vad som har hänt med flyktingarna och om det finns ytterligare misstänkta i härvan. Men utredarna vill för närvarande inte ge några kommentarer, av utredningsskäl.

Att inte återlämna en hyrbil är ett brott som polisen i Sverige normalt prioriterar lågt. Frågan är om härvan hade upptäckts om inte biluthyrarna själva hade reagerat och hittat varandra på nätet. Då växte misstankarna, och svensk polis gjorde en internationell efterlysning av bilarna. Även Larmtjänst, som arbetar på uppdrag av försäkringsbranschen, kopplades in.

– Vi gjorde ett utskick till gränserna med data och bilder på bilarna. Jag antar att det bidrog till att de hittades, säger Mats Carlsson på Larmtjänst.

Han berättar att syftet i första hand var att hjälpa bilägarna men att misstanken fanns om att fordonen skulle utnyttjas för människosmuggling.

Det är mycket vanligt att flyktingar från Syrien och andra länder anlitar människosmugglare för att ta sig in i Europa. Priset varierar kraftigt, men i flera fall har flyktingarna fått betala upp till 100.000 kronor per person.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.