Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-08-07 00:19

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/smugglingen-kan-oka-nar-fler-vill-kopa-hund-riskerar-att-fora-in-sjukdomar/

Sverige

Smugglingen kan öka när fler vill köpa hund – riskerar att föra in sjukdomar

Under coronakrisen har intresset att skaffa hund ökat.
Under coronakrisen har intresset att skaffa hund ökat. Foto: Jan Lewenhagen

Fler vill köpa hund under coronapandemin. Men svenska uppfödare hinner inte med. Det kan få den illegala importen att öka när gränserna öppnas igen och leda till att sjukdomar sprids genom ovaccinerade smuggelhundar, enligt Jordbruksverket. 

– Än så länge är Sverige rabiesfritt. Men införsel av illegala hundar utgör en risk, säger Erik Ringström från myndighetens smittbekämpningsenhet.

Under våren har Svenska kennelklubben märkt av ett ökat intresse för hundvalpar. Hittills har antalet besök på föreningens informationssida om hundköp nästan fördubblats. De första fem månaderna ökade antalet nyregistrerade valpar med tio procent jämfört med 2019.

– Våra uppfödare säger till oss att de inte har några valpar att leverera. Det är slut. Det är inget man kan sätta på snabbproduktion heller, säger Svenska kennelklubbens presstalesperson, Hans Rosenberg.

Trycket gör att Jordbruksverket oroar sig för att smugglingen av hundar från utlandet ska öka.

– Vi har farhågor om att den illegala importen ska bli vanligare. Det finns en stor efterfrågan på hundar som svenska kennlar inte kan tillfredsställa, säger Erik Ringström från Jordbruksverkets smittbekämpningsenhet.

De senaste åren har Jordbruksverket sett antalet handelsdjur som förs in i landet öka. Ibland göms djuren i fordon eller i väskor. Ibland passerar hundarna tullen som sällskapsdjur, men säljs när de kommit in i landet. 

– Fransk bulldog, pomeranian och bichon frisé är raser vi ofta stöter på, säger Erik Ringström.

Enligt Tullverkets presstjänst har myndigheten hittills gjort färre beslag av hundar än 2019, mycket på grund av reserestriktionerna.

Men när gränserna öppnas på nytt följer Jordbruksverket utvecklingen noga, säger Erik Ringström.

Smuggelhundarna föds ofta upp under svåra förhållanden i så kallade valpfabriker.

– Det kan handla om att djuren hålls många på liten yta med bristande renhållning eller att man har vissa tikar som hålls gravida hela tiden, säger Erik Ringström.

– De som driver fabrikerna har inget djurskyddsintresse. De vill tjäna pengar, säger han.

En del av hundarna som smugglas till Sverige har inte vaccinerats och uppfyller inte hälsokraven för införsel, enligt Sonia Lopes, länsveterinär på Länsstyrelsen i Stockholm. 

– Det finns risk att de bär med sig sjukdomar som smittar även människor. Vi är mest oroliga för att få in rabies eftersom det är en dödlig sjukdom.

– Man kan inte heller testa djuren för att se om de har rabies. Det ser man bara efter avlivning då hjärnmaterial måste undersökas, säger Sonia Lopes, som också är länsstyrelsernas representant i Samverkansgruppen för hundvälfärd, som arbetar med frågorna hundsmuggling och avelsfrågor.

Det innebär att den som köper en smuggelhund kan utsätta både sig själv och omgivningen för smittorisk. 

– Det är viktigt att man läser på ordentligt så djuret uppfyller kraven som finns. Annars kan det få konsekvenser både för djur och människor, säger Erik Ringström.

Jordbruksverket tar dagligen beslut om djur som stoppats vid gränsen eller som förts in i landet illegalt. Hundar som stoppas vid gränsen kan avvisas. De som redan är inne i landet hamnar i karantän eller riskerar att avlivas.

När efterfrågan på hundvalpar ökar har Svenska kennelklubben fått signaler om att även oseriösa svenska säljare förekommer.

– Vem som helst kan föda upp hundar utan krav. Är efterfrågan stor och man kan tjäna snabba pengar lockar det en del. Därför varnar vi även för detta, säger Hans Rosenberg.

Ämnen i artikeln

Husdjur
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt