Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Smygfotande i duschen ska förbjudas

Regeringen vill kriminalisera kränkande fotografering av människor i privata utrymmen. Förslaget kritiseras från mediehåll för att vara slarvigt och på sikt inskränka yttrandefriheten.

I förslaget nämns privatbostäder, toaletter, provhytter och liknande utrymmen. Allvarligt kränkande fotografering som sker på ett påträngande, närgånget och dolt sätt föreslås oavsett plats bli olagligt.

Straffet föreslås bli böter eller fängelse upp till ett år.

Journalistförbundets ordförande Agneta Lindblom Hulthén ser många skäl att avvisa förslaget:

– Det viktigaste är att förhindra att vi rör oss i riktning mot de regelverk som finns i andra europeiska länder och som innebär inskränkt offentlighet, säger hon till TT.

Justitieminister Beatrice Ask (M) framhåller att förslaget siktar in sig på att förhindra att privatpersoners integritet allvarligt kränks i en privat miljö.

– Det är inte hos redaktionerna och bland professionella fotografer som arbetar med nyhetsförmedling som problemet finns. Vi har en fullständig explosion av kameror i samhället. Vi vill markera att det inte är okej att i varje läge påträngande och på ett allvarligt kränkande vis fotografera människor och publicera bilder på alla möjliga håll, säger Ask.

Hon nämner också exempel på fastighetsägare som monterat upp kameror för att kunna bevaka vad hyresgästerna har för sig.

– Vi vill självklart inte göra något intrång i yttrandefrihetsgrundlagarna.

Finns det inte en risk att lagen är otydlig här?

– Vi har i alla fall gjort en ordentlig ansträngning för att komma åt problemen och skydda vanligt folk. Nu får vi titta på remissinstansernas synpunkter när de kommer in, säger Ask.

Lindblom Hulthén tror att det är två exempel som satt fart på politikerna. Det ena var bilden på statsministerns högra hand Ulrika Schenström och TV4:s reporter Anders Pihlblad när de pussades på krogen. Det andra var bilden på Moderaternas partisekreterare Sofia Arkelsten som fångades på bild bakom ett fönster när hon grät i samband med kritiken mot hennes gratisresor.

Förslaget kan skapa rättsosäkerhet för fotograferande journalister, anser Lindblom Hulthén.

– Det system vi har i dag fungerar utmärkt där ansvarige utgivaren tar publiceringsbeslutet.

Beatrice Ask anser i sin tur att båda exemplen är "missvisande".

– I det första fallet har bilden tagits på en restaurang och inte i ett avgränsat utrymme som det här förslaget avser. I det andra fallet, som gäller Arkelsten, så är hon en offentlig person, säger Ask.

Även Mia Karlsvärd, ordförande i Pressfotografernas klubb, tycker att förslaget är onödigt och luddigt och innebär risk för självcensur. Hon anser att justitieminister Beatrice Ask i stället borde ta itu med de stora problemen i sammanhanget, nämligen publicering och spridning.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.