Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Snabb behandling ska få fler att sluta dricka

Under sommarsemestern ökar alkoholkonsumtionen men endast en av fem söker hjälp för sitt beroende. En ny kortare behandlingsmetod ska få fler att ta steget.

Ett glas vin på balkongen, en öl på uteserveringen och en drink på grillfesten. Under sommarsemestern dricker vi mer alkohol än under resten av året. Något som även beroendemottagningarna märker av eftersom fler tenderar att höra av sig när sommarledigheten är över. Men långt ifrån alla som dricker för mycket söker hjälp.

Drygt 330 000 personer i landet är beroende av alkohol, enligt den statliga Missbruksutredningen. Och ungefär lika många ligger på gränsen för missbruk. Men enligt Socialstyrelsen når vården bara en av fem alkoholberoende.

– Vi vet att vi har en massa människor som är väl medvetna om att de dricker för mycket. Men de känner sig inte hemma på beroendemottagningar, säger Sven Andréasson, alkoholläkare och professor i socialmedicin.

Sven Andréasson pekar ut två grupper av alkoholmissbrukare. Den första gruppen handlar om människor som på grund av sitt drickande fått svåra medicinska problem och förlorat hem och familj. Den andra, mycket större gruppen, handlar om människor som dricker mycket utan att ha den sociala problematiken.

– Den beroendevård vi har i dag riktar sig till den socialt utslagna gruppen. För att nå den andra gruppen krävs andra typer av vård.

I april presenterade Socialstyrelsen nya riktlinjer för vård och stöd vid missbruk. Bland annat rekommenderar myndigheten en ny form av behandlingsmetod, kallad Met. Metoden bygger på att patienten får fylla i frågeformulär och genomgå några medicinska tester. Därefter följer motiverande samtal och tanken är att det ska räcka med tre–fyra besök.

– Rent intuitivt kan man undra om det verkligen är tillräckligt. Men det finns vetenskapliga studier där man jämfört Met med mer omfattande behandling som kognitiv beteendeterapi och psykodynamisk terapi. Det har i stort sett samma effekt, säger Maria Branting, som lett arbetet med att ta fram Socialstyrelsens nya riktlinjer.

Fördelen med Met-metoden är att det inte krävs någon specialutbildning. Det gör att den kan erbjudas inom både primärvården och företagshälsovården.

– Genom att öka tillgängligheten når vi ut till fler. Förhoppningen är också att nå ut till den grupp som inte vill vända sig till den vanliga beroendevården, säger Maria ­Branting.

Fakta.Ökad alkoholkonsumtionMellan

Fakta. Ökad alkoholkonsumtion

Mellan 1992 och 2012 har svenskarnas alkoholkonsumtion ökat med cirka 17 procent. Därmed går Sverige mot trenden eftersom alkoholkonsumtionen minskar i många andra länder i Europa och resten av världen.

Källa: OECD

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.