Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-12-12 09:08

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/sno-regn-och-koldrekord-i-kluvet-sverige/

Sverige

Snö, regn och köldrekord i kluvet Sverige

Foto: FREDRIK SANDBERG / TT

Regn och rusk i söder – snö och snorkallt i norr. Sverige är just nu delat i två väderlägen.

– Vi har fått säsongens hittills lägsta temperatur. Minus 26,3 grader, säger Henrik Reimer, meteorolog vid SMHI.

Rätta artikel

Säsongsrekordet noterades i Nattavaara i mellersta Lappland under natten till fredagen. Och invånarna i trakten får räkna med att pälsa på sig även framöver.

– Det ligger ganska kall luft där, och snön hjälper till att hålla temperaturerna nere. Det är inte omöjligt att man får sådana temperaturer under nätterna, säger Henrik Reimer.

Vädermässigt befinner sig Sverige nu i två olika världar. Om än nära besläktade. Ungefär halva landet är vitt, resten blött – gränsen går diagonalt norrut från trakterna kring Malung till Umeå.

I helgen blir det mer av båda världar.

– Vad gäller norra Svealand och Dalarna, toppen av Värmland och större delen av Norrland så kan man vänta sig en hel del snö. Det ska snöa hela helgen som det ser ut nu.

I mellersta och södra Sverige blir det ännu en dos rusk.

– Vi har ett lågtryck på väg in från sydväst. Det har med sig lite mildare luft över Götaland och östra Svealand. Där kommer temperaturerna att ligga på några plusgrader, säger Henrik Reimer och fortsätter:

– I Götaland och Svealand är det regn. I vissa delar av Svealand kan det vara inslag av någon snöflinga, men mest regn.

Ämnen i den här artikeln:

Väder
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt