Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Snöfall även under torsdagen

Bärgare assisterar en olycklig förare som med sitt trailerekipage hamnade i diket på onsdagen på E22, sydväst om Kristianstad, när snöfall slog till inte minst i Skåne.
Bärgare assisterar en olycklig förare som med sitt trailerekipage hamnade i diket på onsdagen på E22, sydväst om Kristianstad, när snöfall slog till inte minst i Skåne. Foto: Johan Nilsson / TT

Det är inga riktigt stora mängder snö som under onsdagen fallit över landet. Trots det har både väg- och tågtrafiken haft det besvärligt. Orsaken är vindarna – där blåsten får grepp följer drivbildning, förrädiskt för bilister. Och snöandet fortsätter.

– Ser vi till dygnsmängderna så är det inte direkt kraftigt snöfall vi talar om. Men lokalt kan det upplevas så, beroende på att blåsten skapar drivor som ställer till problem, säger Emilie Hörnqvist, meteorolog vid SMHI, till DN vid 20-tiden på onsdagen.

Snöfallet som kom in sydvästifrån på onsdagen vandrar vidare i nordnordvästlig riktning under natten mot torsdag. Under torsdagen blir det snöfall på många håll, utom allra längst i norr och möjligen inte heller i ostligaste Svealand.

Det är vinterväder – minusgrader råder från söder till norr – och blåsten medför att kyleffekten på sina håll gör att det känns kallare än det egentligen är.

– Blåsten är besvärligast i Götaland och södra Svealand. Men den avtar under torsdagen, säger Emilie Hörnqvist, som inte anser att begreppet oväder kan anses ha bäring.

Torsdagens temperaturer hamnar på 4–7 minus i söder, 5–8 minus i Svealand, utmed södra Norrlandskusten 3–7 minus, södra Norrlands inland neråt 10 minus, i norra Norrland mellan 10 och 15 minus.

– Och i fjällen blir det ändå lite kallare.

Sol då, ingen sådan i sikte?

– Nej, inte någonstans.

Under onsdagen rapporterades 67 trafikolyckor in till polisen i Blekinge och Skåne, uppger TT. Drivbildning gjorde väglaget mycket förrädiskt, ett förhållande som väntas bestå i södra Götaland under närmaste dygnet, enligt en varning som Trafikverket lade upp på sin hemsida på kvällen.

– Vägarna i söder är vita på vissa ställen och svarta på andra, konstaterar verkets trafikledare Anders Dahl på onsdagskvällen i samtal med tidningen Sydsvenskan.

Många lastbilsekipage och personbilar körde av vägen och det varnades under eftermiddagen för fortsatt besvärligt i trafiken med svår halka, drivbildning och snörök i hela södra Götaland.

Även i Kalmar län och Kronobergs län var det halt på vägarna.

– Vi har haft flera trafikolyckor, men ingen med allvarligare personskador, säger Percy Nilsson, vakthavande befäl vid polisen i Kalmar län, till TT.

Vädret drabbade även tågtrafiken och flera avgångar ställdes in, bland annat DBS-tågen mellan Ystad och Köpenhamn som enligt Trafikverket beräknas komma i gång igen först på fredag morgon.

Längst upp i norr, i Norrbotten, har under senaste veckan trafiken på tre färjelinjer ställts in för säsongen. Men fram kommer bilisterna ändå, eftersom isvägar ersätter färjelederna.

Följ väderutvecklingen på Weatherpal.se.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.