Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-11-20 19:17

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/snofall-vantar-i-helgen-varning-utfardad/

Sverige

Snöfall väntar i helgen – varning utfärdad

Till helgen kan det bli både regn och snö i delar av Sverige. Foto: Magnus Hallgren

Helgens väder blir mestadels regn och snö. SMHI har utfärdat en klass 1-varning för Värmland och Örebro län där det kan bli besvärligt på vägarna. 

Det för årstiden kalla vädret får ge vika för varmare luft då ett område med regn och snöfall rör sig upp över södra Sverige. Redan på fredag förmiddag kan det börja snöa ganska ymnigt i västra Svealand, vilket kan ge besvärligt väglag med snö och halka.

– Det är under förmiddagen som nederbördsområdet rör sig in och har sin tyngdpunkt över främst Värmland och Örebro län. Där har vi gått ut med klass 1-varning, säger Linus Karlsson, meteorolog på SMHI.

– Man bör vara uppmärksam och hålla sig uppdaterad om väglaget om man ska ut på vägarna.

Även Dalarna och Gävleborgs län samt Uppsala kan beröras av snöfallet. 

Det är osäkert hur mycket snö som kommer lägga sig på vägarna eftersom yttemperaturen väntas stiga under dagen, vilket får snön att smälta undan. Temperaturen kommer ligga kring nollan eller strax under.

Enligt Linus Karlsson kan det bli flera centimeter snö i västra Svealand. Klass 1-varningen gäller från mitt på dagen och till kvällen då snöfallet delvis väntas övergå i regn.

På lördag är det dags för ett nytt nederbördsområde som drar in över Götaland och Svealand. På kvällen och natten mot söndagen övergår regnet alltmer i snöfall i främst norra Götaland och Svealand. I Stockholmsområdet blir det mestadels som blötsnö. 

– Här kan de som inte haft snö än få se sina första snöflingor, säger Linus Karlsson.

Under söndagen ligger det gråmulna vädret med inslag av snö kvar över Södermanland, Uppland, Gävleborg och södra Norrlandskusten innan det drar vidare österut.

I norra Sverige är det fortsatt kallt med minusgrader i helgen även om det blir lite mildare. Under söndagen kan det bli besvärligt väder med snöfall och nordvind från Bottniska Viken.

Nästa vecka inleds med fortsatt lågtryck över hela landet. Först i mitten av veckan ser det ut att bli uppehåll från regn, snö och rusk, om än tillfälligt. Nya nederbördsområden står på tur att ta sig in över Sverige senare under veckan.