Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-01-19 13:35

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/snoovadret-drar-in-bilister-uppmanas-ta-god-tid-pa-sig/

Sverige

Snöovädret drar in – bilister uppmanas ta god tid på sig

Ett träd över vägen mellan Film och Lövstabruk i Norduppland stoppade färden för Ulla-Britt och Anders Israelsson. ”Om jag alltid har en motorsåg i bagageutrymmet? Nej, bara när det är sånt här oväder”, säger Anders Israelsson.
Bild 1 av 3 Ett träd över vägen mellan Film och Lövstabruk i Norduppland stoppade färden för Ulla-Britt och Anders Israelsson. ”Om jag alltid har en motorsåg i bagageutrymmet? Nej, bara när det är sånt här oväder”, säger Anders Israelsson.
Foto: Kalle Holmberg
Ett träd över vägen mellan Film och Lövstabruk i Norduppland stoppade färden för Ulla-Britt och Anders Israelsson. ”Om jag alltid har en motorsåg i bagageutrymmet? Nej, bara när det är sånt här oväder”, säger Anders Israelsson.
Bild 2 av 3 Ett träd över vägen mellan Film och Lövstabruk i Norduppland stoppade färden för Ulla-Britt och Anders Israelsson. ”Om jag alltid har en motorsåg i bagageutrymmet? Nej, bara när det är sånt här oväder”, säger Anders Israelsson.
Foto: Kalle Holmberg
Plogbilar på riksväg 70 söder om Avesta tidigt på tisdagen.
Bild 3 av 3 Plogbilar på riksväg 70 söder om Avesta tidigt på tisdagen.
Foto: Niklas Hagman/TT

Ett oväder med delvis kraftigt snöfall och starka vindar har under natten dragit ned från Norge över Värmland och Dalarna. Värst väntas det bli längs kusten från Gävle ned till Roslagen, där SMHI utfärdat en klass 2-varning. Snöfallet tycks dock bli något mindre intensivt än befarat, men polisen uppmanar ändå bilister att vara ute i god tid.

Rätta artikel

Redan tidigt på tisdagsmorgonen hade det fallit några centimeter snö över Värmland och Dalarna, men det var när snöfallet kombinerades med kraftigare vindar över sydöstra Norrland och nordöstra Svealand som trafikproblemen väntades bli som störst.

På grund av risk för drivbildning på vägarna utfärdade SMHI klass 2-varningar för norra halvan av Uppland, Gävleborgs län och Roslagskusten i Stockholms län. Där väntade man sig upp till 15 centimeter snö fram till sena tisdagseftermiddagen, och därefter ett nytt snöfall som skulle kunna ge ytterligare en decimeter. 

Vid 13.30-tiden konstaterade vädertjänsten att snöfallet inte blivit så intensivt som det tidigare förutspåtts, och att trafikriskerna därmed skulle bli något mindre än befarat.

Under dagen nedgraderades också varningarna i Stockholms och Gävleborgs län till klass 1.

– Uppland har fortfarande klass 2, men även den kommer nog nedgraderas under kvällen. Nu har tyngdpunkten i nederbördsområdet börjat förskjutas söderut så intensiteten kommer bli avtagande, säger Charlotta Eriksson, meteorolog vid SMHI, vid 19-tiden.

Vindhastigheten kan dock fortsatt komma att öka och väntas inte nå sin kulmen förrän under natten mot onsdag.

– Och så länge snöfallet inte avtar helt kommer det vara fortsatt risk för drivbildning, säger Charlotta Eriksson.

Kö på motorvägen Stockholm–Uppsala efter trafikolycka vid avfart Knivsta.
Kö på motorvägen Stockholm–Uppsala efter trafikolycka vid avfart Knivsta. Foto: Kalle Holmberg

Läs mer: Varning för kraftig drivbildning i öster.

Polisen uppmanar bilförare att hålla avstånden och att starta lite tidigare än man hade tänkt. Förutom drivbildningen kan snön och blåsten också innebära dålig sikt längs vägarna.

Tidigt på tisdagsmorgonen berättade Tor Stens, vakthavande befäl på polisens Region Mitt, som om fattar bland annat Uppsala län och Gävleborgs län, att det snöade i Hälsingland, men det fanns då inga rapporter om olyckor. 

– Där jag sitter i Uppsala får jag rapporter om att det funkar ganska bra än så länge. I Hälsingland har det kommit lite snö, men det är inga problem hittills. Det blir alltid värre på morgonen när trafiken drar i gång, sade han. 

Vid 09.30-tiden hade ett par trafikolyckor inträffat i polisområdet, varav en på grund av halkan.

– Några på E4 i Norduppland som körde av vägen med en lätt lastbil, de var ute och körde med sommardäck, det var helt klart fel dag för det, säger presstalespersonen Daniel Wikdahl. 

Tre personer fördes till sjukhus med lättare skador. 

En annan olycka inträffade på E16 vid Valbo, utanför Gävle, mitt i morgonrusningen mellan Sandviken och Gävle, vilket ledde till långa köer. När polisen kom fram till olycksplatsen hade dock olycksbilen tagit sig vidare. 

– Det har varit en del olyckor, varav ett par på grund av halka, men generellt har vi inte märkt av det jättemycket, säger Linda Wideberg, presstalesperson vid polisen region Mitt, vid 19-tiden.

Hon är stationerad i Västerås där hon säger att det fortsatt snöar och blåser en del, och har fått liknande rapporter från kollegorna i Uppsala och Gävle.

– Det är överlag inget väder man ger sig ut i om man inte måste, säger hon.