Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-25 17:58

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/snovarning-i-norr-men-forsommarvarme-om-nagra-dagar/

Sverige

Snövarning i norr – men försommarvärme om några dagar

Fram emot fredag och nästa helg kan temperaturerna åter börja närma sig 20 på många platser. Foto: Martin Meissner

Värmen låter vänta på sig. På söndagen har en snövarning utfärdats i norr. Men den som ger sig till tåls i några dagar ser ut att kunna njuta av sol och skönare försommartemperaturer när vi närmar oss nästa helg.

Rätta artikel

Den meteorologiska sommaren må ha kommit till halva Sverige, men försommaren fortsätter att vara mer vår- än sommarlik. I alla fall ett tag till.

Helgen har hittills varit hygglig i Götaland och östra Svealand med mellan 15 och 18 grader på många håll, varmast i sydost. På söndagen börjar lite kallare luft dra ner och det blir några grader lägre i södra halvan av landet, med början i väster.

I norra Norrland ser det mer dramatiskt ut i morgon söndag, när ett nederbördsområde kommer in från sydost. Luftmassan är kall. I den östra delen blir det förmodligen mestadels regn, men i Lappland kan det bli ymnigt snöfall som ger stora snömängder, främst från söndag kväll till måndag morgon. Blåsigt blir det också, med hård nordvästlig vind.

SMHI har utfärdat en klass 1-varning för snöfall för hela Norrbottens län.

Samtidigt råder risk för gräsbrand i Västerbottens inland och kustland samt Västernorrlands län.

Längre söderut är det fortfarande torrt i öster. Risk för skogsbrand gäller för Södermanlands län och större delen av Stockholms län samt Gotland.

Måndagen blir molnig och småkylig i hela landet. Under nästa vecka ligger den kalla eller svala luften kvar, och det blir till en början blygsamma dagstemperaturer och kyliga nätter.

Men ett högtryck gör att vädret blir riktigt soligt, och efter hand kan luften börja värmas upp. Fram emot fredag och nästa helg kan temperaturerna åter börja närma sig 20 på många platser.

Läs mer: Kallaste maj på årtionden på flera håll

Läs mer: Biologen: Så blir början på årets insektssäsong