Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-10-23 06:32

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/socialarbetaren-bettan-en-enmansstyrka-mot-extremism/

Foto: Anders Hansson
SVERIGE

Socialarbetaren Bettan – en enmansstyrka mot extremism

Om man kunde klona socialarbetaren Bettan Byvald, så skulle risken för terrordåd i Sverige minska. Det anser både terrorforskare och hennes medarbetare i Angered i Göteborg.

Orädda Bettan Byvald talar med IS-återvändare och med Säpo. Hon träffar somaliska mammor som tror att socialtjänsten ska ta deras barn – och vinner deras förtroende.

Hennes motståndare: De kriminella nätverken och männen som förtrycker andra i religionens namn.

Detta är en låst artikel. Logga in som prenumerant för att fortsätta läsa. Logga in
Bild 1 av 20 Bettan Byvald föreläser för kvinnor och tremånadersbebisen Abdulkadir i en föreningslokal i Lövgärdet, alldeles intill en moské som tidigare fungerade som rekryteringsplats för IS. Ett tiotal moskébesökare från Lövgärdet reste till Irak och Syrien och anslöt sig till terrorgruppen.
Foto: Anders Hansson
Bild 2 av 20 Socialarbetarna Ikraam Xasan och Bettan Byvald i Lövgärdet, ett område i Angered med stora problem med fattigdom, kriminalitet och religiös extremism.
Foto: Anders Hansson
Bild 3 av 20 Vissa mammor tror att Bettan Byvald och hennes kolleger finns till för att tvångsomhänderta deras barn. Ibland har de vilda tonårsbarn som utnyttjar okunskapen och hotar med att "ringa soc". "Låt dem ringa", säger Bettan till mammorna, "vi tar inga barn bara för att föräldrarna försökt sätta gränser."
Foto: Anders Hansson
Bild 4 av 20 Terrorgruppen al-Shabaab ligger bakom många terrordåd. I den här bilbomben sommaren 2017 dödades fem personer i Somalias huvudstad Mogadishu. Även i Göteborg har terrorgruppen anhängare.
Foto: Farah Abdi Warsameh/AP
Bild 5 av 20 Bettan Byvald utanför socialtjänstens kontor i Hjällbo. I ett och ett halvt år var hon tjänstledig från Göteborgs stad för att jobba mot våldsbejakande extremism i regeringskansliet.
Foto: Anders Hansson
Bild 6 av 20 När Bettan Byvald träffar en grupp svenskstuderande mammor i Lövgärdet möts hon av skepsis mot socialtjänsten – och ett starkt sug att förstå mer om hur det svenska samhället egentligen fungerar.
Foto: Anders Hansson
Bild 7 av 20 "Ser du dig som svensk?" brukar Bettan Byvald fråga när hon träffar Angeredsbor. Intressanta diskussioner om identitet följer ofta.
Foto: Anders Hansson
Bild 8 av 20
Bild 9 av 20 Ingen öppnar när DN knackar på i Bellevuemoskén i Göteborg. Församlingen ber att få frågor på mejl – men några svar kommer aldrig.
Foto: Anders Hansson
Bild 10 av 20
Foto: Anders Hansson
Bild 11 av 20 I Bettan Byvalds arbetsuppgifter ingår att tala med personer som varit med i terrorsekten IS. Hon kan känna sig smutsig efter att tvingas lyssna på vidriga berättelser från krigets Syrien. "Jag är inte naiv. Det handlar om de värsta våldsbrott man kan tänka sig. Om folkmord."
Foto: Anders Hansson
Bild 12 av 20 Terrorforskaren Magnus Ranstorp kallar Bettan Byvald "en passionerad enmansstyrka mot extremism". Han önskar att det gick att klona henne.
Foto: Victor Lundberg / TT
Bild 13 av 20 Vid nazistiska NMR:s manifestation nära Bokmässan i höstas drabbades polisen både av våld från nazister och från vänsterextrema motdemonstranter. Elva unga motdemonstranter dömdes i december för att ha kastat stenar, flaskor, rökfacklor och ägg mot polisen.
Foto: Anders Hansson
Bild 14 av 20 När Bettan Byvald träffar Zan Jankovski, utvecklingsledare mot våldsbejakande extremism i Göteborg, så diskuterar de: Var sätter man egentligen gränsen för extremism?
Foto: Anders Hansson
Bild 15 av 20 Kvinnornas ingång till Bellevuemoskén.
Foto: Anders Hansson
Bild 16 av 20 Bettan Byvald och Zan Jankovski.
Foto: Anders Hansson
Bild 17 av 20 Socialarbetarna Ikraam Xasan och Bettan Byvald bildar ofta radarpar ute på fältet. Här i Lövgärdet efter att ha träffat en grupp mammor.
Foto: Anders Hansson
Bild 18 av 20 Ikraam Xasans rötter i Somalia och erfarenhet av att invandra till Sverige är ofta en tillgång för henne som socialarbetare i Angered. Ibland har hon varit med om att svenska myndighetspersoner pratar med invandrare som att de vore korkade. "Men Bettan är inte så. Hon möter folk som en jämlike", säger Ikraam.
Foto: Anders Hansson
Bild 19 av 20 När Bettan Byvald träffar någon Angeredsbo som har en djup misstro mot svenska myndigheter, och som sprider berättelser om hur socialtjänsten lättvindigt tvångsomhändertar barn – då försöker hon boka in ett djupare samtal. Ibland lyckas hon sy några stygn i den reva i tilltron till samhället som rivits upp av dåliga erfarenheter.
Foto: Anders Hansson
Bild 20 av 20 Bettan Byvalds arbetsdagar blir ofta långa. Hon kör sin röda Volvo mellan möten i Angered och funderar på stadsdelens utveckling. Här saknas en gemensam demokratisk grund, anser hon. "Vi måste bygga den".
Foto: Anders Hansson