Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Socialdemokraterna går om Moderaterna

DN/Ipsos marsmätning visar att Moderaternas tapp består, medan Socialdemokraterna fortsätter att öka.
DN/Ipsos marsmätning visar att Moderaternas tapp består, medan Socialdemokraterna fortsätter att öka. Grafik: DN
S-ledaren Stefan Löfven har medvind. Socialdemokraterna vinner tillbaka väljare från Moderaterna. DN/Ipsos visar också att väljarstödet för S ökar i storstäderna.

På onsdag öppnas Socialdemokraternas kongress i Göteborg och en av punkterna på dagordningen är valet av Stefan Löfven. S-ledaren utsågs av partistyrelsen i januari förra året och det är först nu, drygt ett år senare, han får kongressens förtroende att leda partiet.

Han kan möta kongressombuden med ökande opinionssiffror även om Stefan Löfven hittills aldrig kommit upp i den tidigare S-ledaren Mona Sahlins toppnivåer på 40-45 procent.

I DN/Ipsos januarimätning låg S på 29,8 procent, i marsmätningen har stödet ökat till 34,6 procent vilket är en statistiskt säkerställd förändring. Redan i februari månads mätning märktes uppgången för Socialdemokraterna, som då uppmätte 33,1 procent i väljarstöd. När S backade i början av året berodde det på att väljarna gick till Moderaterna. Men nu har det vänt.

– I marsmätningen är det bara 1 procent av S-väljarna som säger att de ska skulle rösta på Moderaterna jämfört med 4,2 procent i januari, säger Johanna Laurin Gulled, opinionsanalytiker på Ipsos.

Läs mer: DN/Ipsos januarimätning.

Läs mer: DN/Ipsos februarimätning.


När det gäller stödet för S inom olika väljargrupper är två förändringar statistiskt säkerställda.

– Stödet ökar bland män 45 år och uppåt och i de tre storstäderna jämfört med januari. Detta gäller även om man tittar bara på Stockholm, säger Johanna Laurin Gulled.

Stödet för Moderaterna visar en statistiskt säkerställd minskning från 32,3 procent i januari till 28 procent i mars. Det rör sig om generell nedgång som håller i sig sedan februaris mätning.

Under februari och mars fick Moderaternas invandringpolitik stor uppmärksamhet och migrationsminister Tobias Billström hamnade i hetluften. Det är framför allt hans uttalanden om volymer, blonda och blåögda som vållat debatt.

Johanna Laurin Gulled utesluter inte att debatten kring invandringen kan ha påverkat stödet för Moderaterna.

– Man får vara försiktig med att göra sådana kopplingar. Men vi ser ett tapp från Moderaterna till Folkpartiet mellan februari och mars och det kan möjligen vara mer liberala väljare som går över till FP, säger hon.

I kampen mellan blocken har det stor betydelse hur det går för de två största partierna. I DN/Ipsos marsmätning leder de rödgröna med 8 procentenheter före alliansen. I januari när Moderaterna var större än Socialdemokraterna låg alliansen bara under med 1,6 procentenheter. Det är förändring med 6,4 procentenheter till de rödgrönas fördel under perioden januari till mars.

Stödet för alliansen minskar bland män i allmänhet. De rödgröna ökar bland män, bland de äldsta över 60 år och bland de yngsta 18-29 år. Jämför man utvecklingen januari till mars är de här förändringarna signifikanta. Det samma gäller att kvinnor över 45 år gick över från alliansen till de rödgröna mellan februari och mars.
En annan viktig faktor är vilka partier som kommer in i riksdagen. Alliansen har problem med både C och KD som länge balanserat runt fyraprocentsspärren och hamnar utanför riksdagen i den här mätningen.

Räknar man om procentsiffrorna till mandat skulle de rödgröna få 181 mandat, alliansen 139 och SD 29. Det betyder att de rödgröna skulle få egen majoritet och SD skulle förlora rollen som tungan på vågen.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.