Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-04-08 15:31

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/socialdemokraterna-staller-in-forsta-maj-firandet-i-hela-sverige/

Svensk politik

Socialdemokraterna ställer in första maj-tågen i hela Sverige

Det blir inga första maj-tåg från Socialdemokraternas sida i år. Det beskedet ger partisekreteraren Lena Rådström Baastad till Sveriges Radio. Istället kommer ett nationellt digitalt firande att arrangeras.

– Första maj är ju en högtidsdag för vårt parti, så det är klart att det aldrig är ett enkelt beslut. Men å andra sidan har vi hört statsministern i sitt tal till nationen att det är viktigt att vi alla tar ansvar för det läget som är. Då behöver vi självklart göra det som parti också, säger Lena Rådström Baastad till Sveriges Radio.

Det är inte bara de stora demonstrationstågen som ställs in på grund av coronakrisen, även firanden med färre än 500 personer kommer att ställas in. Istället planerar man ett digitalt nationellt firande med tal av statsminister Stefan Löfven och LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson. 

Tidigare under måndagen meddelades det att alla årets första-majdemonstrationer i Malmö ställts in. Vänsterpartiet har ännu inte fattat beslut i frågan om första maj nationellt.

 ”Vi behöver fatta beslut inom kort”, uppger Vänsterpartiets partisekreterare Aron Etzler till DN.