Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-11-27 20:48

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/socialstyrelsen-bast-att-undvika-att-resa/

SVERIGE

Socialstyrelsen: Bäst att undvika att resa

Taha Alexandersson, ställföreträdande krisberedskapschef på Socialstyrelsen, säger på fredagen att situationen är bräcklig.
Foto: Henrik Montgomery/TT

De förändrade riktlinjerna kring resande som offentliggjordes på onsdagen skulle kunna öka pressen på sjukvården i mindre regioner. Det menar Socialstyrelsen, som säger att det är bäst att inte resa två timmar från sitt hem.

– Vården är planerad utifrån regionens befolkning. Låt oss ha en speciell sommar för att kunna komma tillbaka till en normal sommar 2021, säger Taha Alexandersson, ställföreträdande krisberedskapschef vid Socialstyrelsen till DN.

Svenskarna har börjat resa mer. Analyser av svenskarnas rörelsemönster, baserade på mobil nätverksdata från Telia, visar enligt Folkhälsomyndigheten att svenskarnas resor under vecka 19 ökat med 7 procent jämfört med föregående vecka.

På onsdagen presenterade statsminister Stefan Löfven förändrade riktlinjer kring resande: Resor på 1-2 timmar med bil kan genomföras, så länge de sker på ett smittsäkert sätt.

De nya riktlinjerna som Folkhälsomyndigheten utfärdat väckte snabbt många frågor. På torsdagen sade Stefan Löfven till DN:

– Jag tror att alla ska förhålla sig till om de riskerar att sprida smittan med sitt agerande: hur reser jag dit, vilka umgås jag med, hur stora är sällskapen, hur tätt håller vi oss till varandra och så vidare.

Sara Byfors, enhetschef på Folkhälsomyndigheten, förtydligade på torsdagen för DN att man helst ska åka i egen bil, kunna ta sig hem om man blir sjuk och inte träffa människor man sällan träffar.

Taha Alexandersson, ställföreträdande krisberedskapschef vid Socialstyrelsen, som samordnar hälso- och sjukvårdens insatser vid allvarliga händelser, tycker att det bästa är att inte resa.

Finns det någon rädsla för att de förändrade riktlinjerna kring resor skulle kunna öka pressen på en del regioner?

– Det skulle det kunna göra. Jag är orolig att man slappnar av för att smittan går ner och då tänker man att man kan resa. Jag tror att man tror att sjukvården har ett system för covid-19, och ett annat system som tar hand om andra typer av olyckor. Vi måste påminna oss hela tiden om att den personalkategori som arbetar med IVA och katastrofmedicin är samma som tar hand om patienter med covid-19, säger hon.

Så från Socialstyrelsens perspektiv är det bäst att inte resa två timmar från hemmet?

– Ja verkligen. Vi får rapporter om hur otroligt trötta personalen är, och vi vill ge dem andrum. Vården är planerad utifrån regionens befolkning. Låt oss ha en speciell sommar, för att kunna komma tillbaka till en normal sommar 2021. Jag tycker att man ska respektera att det är en extrem belastning för väldigt många som jobbar sitt allra yttersta för att vi ska hålla oss på den här nivån.

Den lediga intensivvårdskapaciteten varierar fortfarande mellan olika regioner, enligt Socialstyrelsen. Totalt finns en ledig kapacitet på 30 procent, men Taha Alexandersson säger att de lediga intensivvårdsplatserna under hela perioden varierat: från noll i vissa regioner till 60 procent i andra.

– Det är beroende på hur liten region du har. Har du bara fyra iva-platser från början är det lättare att nå taket. Just nu är vi nöjda och det är ingen region som sett en ökning den här veckan. Men vi vill inte ha någon klustersmitta eller stor grupp som blir smittade, säger Taha Alexandersson och fortsätter:

– Jag bedömer att även om det är bräckligt och osäkert så är det mycket bättre beredskap nu än vi hade för tre månader sedan. Det är otroligt viktigt att komma ut med budskapet om att de åtgärder vi gör spelar roll. Jag litar på att folk använder sitt sunda förnuft och att man fattar att det är som det är.

På fredagens myndighetsgemensamma pressträff menade statsepidemiologen Anders Tegnell att det finns en del mindre regioner där trycket på sjukvården ökar:

– I det här läget får vi signaler om att det lättar i Stockholm, och det är viktigt att inte glömma bort att rätt små skillnader i mindre regioner kan betyda stora besvär för sjukvården, säger Anders Tegnell till DN.

Anders Tegnell säger till DN att man kommer att titta på huruvida de nya riktlinjerna påverkar sjukvården i en del regioner.

– Ja, det är en aspekt som vi kommer att ta in när vi diskuterar vad vi mer långsiktigt kommer att säga om resande inför sommaren. Vi får se om längden på resan är det viktiga. Det kan vara viktigare hur man reser och hur man har det när man kommer fram, säger Anders Tegnell.

Ämnen i artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt