Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-08-13 20:09

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/socialstyrelsen-hemlighaller-vardens-kapacitet-att-hantera-ett-coronavirusutbrott/

SVERIGE

Socialstyrelsen hemlighåller vårdens kapacitet att hantera ett coronavirusutbrott

Infektionskliniken i Kalmar är rustad för att ta emot personer som smittats av coronavirus.
Infektionskliniken i Kalmar är rustad för att ta emot personer som smittats av coronavirus. Foto: Mikael Fritzon/TT

Socialstyrelsen hemlighåller hur stor kapacitet vården har att isolera personer som smittats med det nya coronaviruset. ”Vår bedömning baseras på att handlingarna innehåller information som skulle kunna medföra att samhällets säkerhet skulle äventyras om de blev kända”, skriver Socialstyrelsen i ett beslut när DN försöker ta del av informationen.

Folkhälsomyndigheten bedömer fortfarande risken för en allmän spridning av det nya coronaviruset som låg. Hittills har bara två personer konstaterats smittade av viruset i Sverige. Fallen har inte inneburit någon smittspridning.

Socialstyrelsen och Folkhälsomyndigheten har dock kartlagt sjukvårdens beredskap för ett eventuellt utbrott i Sverige. För cirka en månad sedan fick alla 21 regioner i Sverige svara på enkätfrågor med en rad faktafrågor.

DN har begärt att få ta del av denna nationella statistik över isoleringskapacitet och antalet intensivvårdsplatser i isolering – men Socialstyrelsen meddelar nu att uppgifterna omfattas av sekretess.

Till DN säger Taha Alexandersson, ställföreträdande krisberedskapschef vid Socialstyrelsen, att man fattat beslutet för att säkerställa att känsliga uppgifter inte röjs.

– Jag förstår att det finns ett allmänintresse för siffrorna, men någonstans är det så att vi måste hitta en balans över vad vi kommunicerar ut. Å ena sidan är det jätteintressant information, men samtidigt innebär det också en blottläggning av sårbarheter som kan försvåra en hantering av situationen.

– Vi har gjort bedömningen att detta är skyddsvärd information, sedan är det dock upp till varje region att göra sin bedömning.

DN har även kontaktat alla Sveriges regioner för att få statistik om situationen där. Ett län, Region Jämtland Härjedalen, har hittills offentliggjort sina siffror för DN.

I länet finns ett sjukhus, Östersunds sjukhus. Inom upptagningsområdet finns det cirka 128.000 invånare, med skidturismen kan siffran periodvis fördubblas.

Region Jämtland har sju slussade isoleringsrum med kontrollerat undertryck samt fem vårdplatser och två undersökningsrum på infektionsavdelningen. Utöver detta har man enbart ett rum på intensivvårdsavdelningen som kan användas med både över- och undertryck.

Lars Eriksson, Handläggare civilt försvar vid Region Jämtland Härjedalen, säger dock att sjukvården vid ett krisläge skulle kunna dimensionera om resurserna och bedriva intensivvård i ”i princip” alla åtta rummen om det behövs:

– Allt är möjligt beroende på hur man gör, men grundinställning är att man ska bedriva intensivvård där man är van att göra det. Sedan går förstås saker att flytta, det beror helt på situationen.

Ett isoleringsrum där det kan bedrivas intensivvård. Det låter ganska sårbart om det skulle bli en större spridning i Jämtland?

– Det beror helt på situationen. Vi har en problematik om vi bara har några få smittade patienter som inte kräver intensivvård, en annan om vi har många konstaterade coronafall. Då skulle vi i princip kunna vårda dem i samma rum. Vi jobbar med omfallsplanering för flera olika scenarion där detta är två exempel. Ett problem som emellertid uppstår är var vi lägger de andra patienterna som behöver intensivvård om vi fyller intensiven med coronapatienter. Det är ett problem, säger Lars Eriksson.

Under onsdagen kunde SVT Nyheter Västernorrland berätta att man i Västernorrlands län hade en avdelning med plats för maximalt fyra patienter, varav en är en intensivvårdplats. Totalt har man två isoleringsrum att tillgå. Även där menar man dock att situationen är hanterbar.

Majoriteten av regionerna har inte svarat på DN:s enkät om deras beredskap inför ett eventuellt utbrott av det nya covid-19. I vissa fall hänvisar till att de inte kan svara på frågorna på grund av Socialstyrelsens beslut att omfatta uppgifterna om isoleringskapacitet och antalet intensivvårdsplatser i isolering med sekretess, trots att Socialstyrelsen uppger att de har möjlighet att göra en egen bedömning.

Region Värmland, Region Örebro, Region Västernorrland, Region Dalarna och Region Jönköpings län som har svarat på DN:s enkät vill inte specificera hur många intensivvårdplatser som finns tillgängliga, men bedömer att de har kapaciteten att hantera ett utbrott av covid-19.

I oktober 2019 drabbades flera regioner av en brist på sjukvårdsutrustning efter att man bytt leverantör av sjukvårdsmaterial, vilket bland annat ledde till att ett stort antal planerade operationer ställdes in. Region Dalarna och Region Örebro som då var drabbade är inte oroliga att händelsen ska upprepas om ett eventuellt utbrott av covid-19 äger rum.

”Hittills har vi ingen brist. Socialstyrelsen har gjort en nationell inventering av tillgänglig skyddsutrustning.”, uppger Anders Lindblom, smittskyddsläkare i Region Dalarna.

Läs mer: Försvaret avslutar hemlig coronaövning

Ämnen i artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt