Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-04-08 14:41

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/socialstyrelsen-skickar-mindre-faltsjukhus-till-skane/

Sverige

Socialstyrelsen skickar ”mindre fältsjukhus” till Skåne

Fältsjukhus byggs upp vid Östra sjukhuset i Göteborg.
Fältsjukhus byggs upp vid Östra sjukhuset i Göteborg. Foto: Carl Sandin/Bildbyrån

Socialstyrelsen skickar en mobil akutmedicinsk förstärkningsenhet till Skåne. I praktiken handlar det om ett mindre fältsjukhus med intensivvårdsplatser och operationsmöjligheter.

– Det är framtaget för att klara svåra traumafall, säger tf krisberedskapschef Taha Alexandersson.

Nyligen kom beskedet att Stockholm och Göteborg får var sitt fältsjukhus med anledning av den nya coronapandemin. 

Nu skickar Socialstyrelsen en mobil akutmedicinsk förstärkningsenhet till Region Skåne för att klara vården i nya coronakristider. I praktiken handlar det om ett mindre fältsjukhus, även om det inte kallas så.

– Det är inte lika stort och komplext som Försvarsmaktens fältsjukhus, men det är samma koncept, säger Taha Alexandersson, ställföreträdande krisberedskapschef på Socialstyrelsen.

Enheten, som består av tält och är inköpt från Försvarets materielverk, har fyra medicinska delar – mottagning, trauma, intensivvård och operation. Den har kapacitet att klara av fyra–sex stora operationer per dygn samtidigt som det ryms fyra intensivvårdsplatser. Därutöver finns ytterligare ett antal vårdplatser – hur många kan Socialstyrelsen inte säga på onsdagskvällen.

Vilka patienter som ska vårdas där och var det ska sättas upp är upp till Region Skåne att besluta.

– Så fort de har en plats börjar lastbilarna att rulla. Det handlar om dagar. Enheten kan börja ta emot patienter sex timmar efter att det är på plats och är fullt funktionellt efter tolv timmar. 

Taha Alexandersson utesluter inte att fler resurser kan komma att riktas till Skåne. 

– Vi har inga fler sjukvårdsmoduler, men det finns mer resurser hos Försvarsmakten och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.

Försvarsmakten uppger att de kommer att hjälpa till med transporten av ”mobila sjukvårdsmoduler”, men hänvisar i övrigt till Socialstyrelsen. 

DN har sökt Region Skåne för en kommentar, men presstalesperson Sven Wennerström hänvisar till en presskonferens klockan 10 på torsdagen.

– Det är en del av den förstärkning som vi håller på och förbereder inför, säger han bara. 

Läs mer: 

Fältsjukhus byggs vid Stockholmsmässan i Älvsjö

Här är fältsjukhuset som ska rädda svenska liv