Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-11-30 12:50

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/socialstyrelsen-valkomnar-lagre-krav-pa-skyddsutrustning/

SVERIGE

591 personer har avlidit i covid-19 i Sverige – 423 intensivvårdas

Skyddsutrustning.
Foto: Jenny Ingemarsson

Tillgången på skyddsutrustning inom vården är ännu ansträngd under den pågående coronakrisen, det meddelade Socialstyrelsen på en presskonferens på tisdagen. Nu välkomnar man regeringens besked att lätta på reglerna för godkänd utrustning.

På tisdagen hade totalt 591 personer avlidit i covid-19 i Sverige. Det visar Folkhälsomyndighetens senaste siffror som presenterades vid en presskonferens på tisdagen.

Det är 114 fler än de 447 dödsfall som hade rapporterats på måndagen, men statsepidemiolog Anders Tegnell betonade att statistiken präglas av eftersläpning på upp till en dryg vecka.

– Vi ligger nu den senaste veckan på lite drygt 40 fall per dygn, säger Anders Tegnell.

Samtidigt intensivvårdas 423 personer för covid-19 i Sverige. Det motsvarar hälften av de upptagna IVA-platserna i Sverige, säger Socialstyrelsens ställföreträdande krisberedskapschef, Taha Alexandersson vid presskonferensen.

– Jag påpekar det här för att det är viktigt att påminna om att det behov som finns för kritiskt och akut sjuka finns kvar även under krisen.

Samtidigt är tillgången på skyddsutrustning för vården fortfarande ansträngd, enligt uppgifter från Socialstyrelsen på presskonferensen. En tiondel av landets regioner bedömer påverkan på tillgången till skyddsutrustning som kritisk.

– Det betyder inte att det finns en uthållighet i de övriga regionerna utan det är fortfarande det akuta behovet och Socialstyrelsens arbetar med att fylla det gapet, säger Taha Alexandersson.

På tisdagen meddelade regeringen att man ändrar reglerna för skyddsutrustning som godkänns för användning i vården, för att få in mer skyddsutrustning till vården.

Tidigare har endast utrustning med den EU-gemensamma CE-märkningen godkänts, men efter regeländringen ska även annan utrustning kunna användas om den ger tillräckligt skydd. För att skynda på bedömningen av icke CE-märkt utrustning får Arbetsmiljöverket uppdrag att ta fram ett snabbspår för granskning.

– Det kan tillexempel handla om ansiktsvisir vilka man nu kanske inte behöver testa att de är så åldersbeständiga, att de klarar sig i förvaring så länge som normal testning ska säkerställa, det tar ganska lång tid att testa en sådan sak, säger Arbetsmiljöverkets chefsjurist Anna Varg under presskonferensen.

– Den typen av krav kommer vi dra ned på, men det kommer fortfarande göras bedömningar av all utrustning som man vill sälja.

Hade en tidigare regeländring kunnat innebära att Sverige hade mer skyddsutrustning i dag?

– Det vet inte jag. Vi har inte förbjudit att någon skyddsutrustning från att tillhandahållas. Men jag vet att man avstått från att köpa in vissa saker som man bedömt inte har hållit måttet och ag är oerhört glad att de inköpande myndigheterna har varit noggranna med det här, säger Anna Varg till DN.

Ämnen i artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt