Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-12-04 12:49

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/socialstyrelsens-brev-till-regionerna-oka-lakemedelsinkopen/

SVERIGE

Socialstyrelsens brev till regionerna: Öka läkemedelsinköpen

Socialminister Lena Hallengren.
Foto: Jonathan Nackstrand/AFP

Socialstyrelsen uppmanar i ett tidigare okänt mejl regionerna att kraftigt öka inköpen av läkemedel – annars riskerar Sverige att bli utan.

Det sker samtidigt som socialministern beordrar allmänheten att minska sina inköp av läkemedel för att undvika hamstring.

Allt beror på att Sverige saknar buffertar och statliga lager av läkemedel, som DN skrivit om.

Sverige tycks rycka allt närmare en läkemedelskris. Avsaknaden av läkemedelsbuffertar hos apotek och grossister och avveckladet av de stora nationella beredskapslagren, som DN rapporterat om, får nu direkta konsekvenser i coronakrisen.

På onsdagsförmiddagen höll socialminister Lena Hallengren och Läkemedelsverkets generaldirektör en presskonferens med budskapet: Allmänheten måste minska inköpen av mediciner. Vi ska bara kunna hämta ut medicin för de kommande tre månaderna – inte upp till ett år som tidigare. Allt för att undvika hamstring i ett känsligt läge.

Samtidigt har DN tagit del av en intern mejlväxling från en hög tjänsteman på Socialstyrelsen. Där uppmanas Sveriges regioner, tidigare landstingen, där sjukhusen och en stor del av vårdapparaten finns, att göra precis tvärt om.

Mejlet skrevs söndagen den 22 mars till en grupp personer bland annat Sveriges kommuner och regioner (SKR), Socialdepartementet och Läkemedelsverket.

Det mejl som en hög tjänsteman på Socialstyrelsen skickade till berörda läkemedelsexperter på regionerna och i regeringskansliet.
Foto: Skärmavbild

Det inleds med:

”VÄNLIGEN be alla Regioner skala upp alla beställningar av alla läkemedel!”

Sedan kommer bakgrunden: ”Eftersom alla andra länder inom EU samt Norge gjort beställningar på mer än 1 års förbrukning trots att dessa länder har nationella beredskapslager med läkemedel för flera/många månaders förbrukning.”

Så skriver den höga tjänstemannen i rött:

”Sverige har INGA nationella liknande beredskapslager!”

Det har dessutom under tio år saknats övergripande ansvarig för Sveriges läkemedelsförsörjning.

Trots att myndigheter och experter i nära 10 år varnat för riskerna i sex kritiska statliga rapporter har ansvariga politiker bara svarat med att tillsätta fler utredningar, som DN skrev om tidigare i veckan.

Mejlet daterat den 22 mars 2020 från den höga tjänstemannen på Socialstyrelsen fortsätter:

”Är inte Sverige och Sveriges Regioner med och köar för läkemedelsinköp så kommer vi inte få någon tilldelning alls när leverantörerna börjar ransonera läkemedelsleveranser till de nationer som gjort beställningar! Vid behov kommer SoS (Socialstyrelsen, red:s anm) troligen att få uppdrag av Regeringen att börja omfördela även läkemedel liksom SoS nyligen fått i uppdrag att omfördela sjukvårdsmateriel till de Regioner som har störst behov.”

DN har sökt tjänstemannen som skrev mejlet.

– I dag har ingen helhetsansvaret för den nationella läkemedelsförsörjningen. Vi har inte reglerat försörjning och tillgång till läkemedel till landet.

Det sade förra veckan krisberedskapsstrategen och forskaren Eva Leth till DN.

Hon ledde utredningen ”Resursförstärkt läkemedelsförsörjning inför kris, höjd beredskap och krig” mellan 2017 och 2019. Det är det största som gjorts. Djust en gjordes på uppdrag av Socialstyrelsen och bekostades av Myndigheten för Samhällsskydd och beredskap, MSB.

På frågan på vad bristen på helhetsansvar får för konsekvenser i coronakrisen svarande Eva Leth:

– Det gör det svårt att hantera den eftersom ingen har helhetssyn eller nationell systemöverblick för att kunna fördela och prioritera resurser. Vi vet inte var läkemedlen befinner sig totalt sett i landet.

Sveriges grannland Finland har behållit sin beredskapsstruktur och öppnar nu upp sina hemliga lager av bland annat läkemedel, som DN också kunnat berätta om.

Lena Hallengren poängterade på onsdagsförmiddagen att det i nuläget inte råder brist på läkemedel. Däremot kan det finnas brist på vissa varumärken, som DN tidigare rapporterat om.

Ämnen i artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt