Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Socialtjänst blundade för misär

Flickan bodde i en bil, var inte i skolan — och hotades och våldtogs av sin pappa. Men trots flera larm tog det fem år innan socialtjänsten i Vetlanda agerade.

Pappan var flera gånger dömd till fängelse och rättspsykiatrisk vård. Han blev lätt våldsam och bar ofta vapen, och läkare hade konstaterat att han led av en allvarlig psykisk störning med stor återfallsrisk.

När hans dotter var tio år, sommaren 2001, kastades hon ut av sin mamma i Göteborg. Hon placerades då hos pappan i Vetlanda trots hans förflutna och att han var på permission från rättspsykiatrisk vård.

Sveriges Televisions Uppdrag granskning visade på tisdagskvällen dokument om att socialtjänsten i Vetlanda redan 1999 kände till pappans våldsamhet. Ändå gick larmsignal efter larmsignal utan att någonting gjordes.

Han tog bland annat flickan som gisslan 2002 och hotade offentligt att ta livet av henne. Polis och socialtjänstemän tillkallades, men flickan fick stanna hos pappan. Ingenting hände heller sedan polis larmat socialtjänsten 2004 och 2005 om att flickan och pappan bodde i, och även firat jul, i en bil i vinterkylan.

Också skolan larmade flera gånger om att flickan inte var där men inte heller detta hjälpte.

Först sommaren 2006 flydde flickan. Efter några veckor i trygghet började hon berätta om övergreppen. Pappan dömdes sedan till rättspsykiatrisk vård nu för hundratals sexuella övergrepp och våldtäkter på dottern under fem års tid.

Länsstyrelsen i Jönköping har tidigare skarpt kritiserat socialnämnden i Vetlanda.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.