Socialtjänsten inkopplad innan 4-åringen dödades - DN.SE
Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Socialtjänsten inkopplad innan 4-åringen dödades

Ett brott ligger bakom den fyraårige pojkens död. Pojken hittades i en skogsdunge inte långt från sitt hem i Ljungby i söndags. Polisen förhörde på måndagen ett stort antal personer, bland dem flera barn. Men vad som hänt var på måndagskvällen ännu oklart. Pojkens familj var sedan slutet av sommaren föremål för en utredning hos socialtjänsten.

Oron var påtaglig i Ljungby under måndagen. Beskedet att den fyraårige pojke som sent i söndags kväll hittades död misstänks ha blivit mördad väckte förstämning i det småländska samhället.

I bostadsområdet Annelund, där pojken bodde och återfanns död i en skogsdunge vid 22-tiden på söndagskvällen av två personer som hjälpte polisen att leta, vilade en tung stämning.

– Man tror inte att något sådant ska hända här, säger Aldin Soko, som bott i området i tio år innan han nyligen flyttade härifrån.

Lekplatsen, där fyraåringen lekte innan han anmäldes försvunnen strax före klockan halv åtta, ligger öde. I rutschbanan har någon kastat ett gevär av plast.

Nina Lindqvist, som bor i området, berättar att här brukar vara fullt av barn. Nu förefaller föräldrarna hålla sina barn inomhus.

– Självklart blir man orolig. Min mamma bor också här och jag ringde henne och sade att hon inte skulle låta min lillebror gå ut, säger Nina Lindqvist.

Lilla Ljungby vid E 4:an är normalt förskonat från våldsamma händelser, även om flera boende i området påminner om våldsmannen som attackerade en ung flicka med yxa. Det inträffade inte långt från platsen där fyraåringen hittades och gärningsmannen greps.

Nu ställer sig många frågande kring vad som hänt fyraåringen. Han bodde tillsammans med sin mamma och fem syskon i en lägenhet i ett vitteglat trevåningshus.

I slutet av sommaren gjordes en anmälan, som fick social-tjänsten i Ljungby att starta en utredning.

Socialchefen Ing-Marie Byström säger till DN att det var polisen som gjorde en anmälan och att utredningen, som inleddes den 25 augusti, fortfarande pågår.

– Men den föranledde inget tvångsomhändertagande, säger By- ström.

Direkt efter att pojken hittades inledde polisen en förundersökning rubricerad mord. Vid en presskonferens på måndagseftermiddagen bekräftade polisen att resultatet av den rättmedicinska undersökningen visade att pojken utsatts för brott.

På måndagseftermiddagen fanns ingen misstänkt och biträdande spaningsledaren Markus Gustafsson vädjade till allmänheten att komma med tips.

– Vi är mycket intresserade av tips och kommer att ha polisens husbil i området dit folk kan vända sig, säger Gustafsson och meddelade att ett 30-tal poliser är sysselsatta med fallet.

Han bekräftade samtidigt att en rad förhör redan hållits och att några av förhören har gjorts med barn.

I Ljungby församlingshem har kommunen upprättat en krismottagning.

– Det är klart att det här har gjort många oroliga och vi finns här för dem som vill prata, säger krisgruppens Mikael Johansson.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.