Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-22 11:05

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/socialtjansten-placerade-barn-hos-misstankt-valdtaktsman/

Sverige

Socialtjänsten placerade barn hos misstänkt våldtäktsman

Barn placerades i ett familjehem i Vänersborgs kommun – trots att mannen i familjen var misstänkt för våldtäkt mot barn, rapporterar Sveriges Radio.

Socialtjänsten kunde inte ta del av polisens brottsmisstankar när beslutet fattades och kommunen har nu vänt sig till regeringen för att begära att reglerna ses över.

När socialtjänsten i Vänersborgs kommun fattade beslut om att placera barn i familjehem fick den ansvariga enheten inte ta del av information om att mannen i hemmet var misstänkt för ett allvarligt sexualbrott.

Chefen för enheten, Karin Saini, är kritisk till hur systemet är utformat.

– Det är ytterst allvarligt när det handlar om sådana allvarliga brott att vi som socialtjänst inte får reda på de uppgifterna, säger hon till Ekot i Sveriges Radio.

Flera månader innan barnen placerades i familjehemmet hade mannen där anhållits och brottsutredningen pågick fortfarande när besluten om familjehemsplacering fattades. Men socialtjänsten kan inte hämta uppgifter från polisens misstankeregister förrän den misstänkta personen åtalas för ett brott.

När barnen hade flyttat in i familjehemmet dömdes mannen till 3,5 års fängelse för att ha våldtagit en flicka på ett ungdomshem där han arbetade.

Vänersborgs kommun har vänt sig till regeringen och vill att det utreds om kommuner ska få information om vissa brottsmisstankar från polisen.

Enligt Ekot finns det fler exempel på att barn har placerats i familjehem trots att någon av de vuxna i hemmet är misstänkta för brott.