Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Sockorna rockas på internationella Downs syndromdagen

01:22. "Rocka sockorna" sprids i sociala medier för att hylla att människor är olika. Bakom den färgglada explosionen finns 12-åriga Nathea Anemyr.

Under hashtaggen #rockasockorna delar i dag mängder av personer bilder på sina olikfärgade eller olikmönstrade sockor. Detta är med anledning av internationella Downs syndromdagen, som infaller i dag.

Personer med Downs syndrom har vanligtvis tre exemplar av kromosom nummer 21. Därför infaller internationella Downs syndromdagen den 21/3 varje år. Att strumporna blivit symbol för dagen beror enligt Svenska Downföreningen på att när strumpor paras ihop vid hälarna, liknar de kromosomernas utseende - ett kryss.

Initiativet startades från början i USA, och har spridit sig internationellt. Sedan 2014 har Svenska Downföreningens kampanj ”rocka dina sockor” fått stor spridning, inte minst på sociala medier, där man genom att dela en bild på sina olika strumpor ”rockar sockorna” för att visa sitt stöd för allas lika värde och rättigheter. 

 

 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.