Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Sök ”världens tuffaste jobb”

En ugandisk pojke leker.
En ugandisk pojke leker. Foto: Robert Harding
Hårt kroppsarbete 80 timmar i veckan, med en lön på tio kronor om dagen. Det är vad Kooperation utan gränser erbjuder den som nappar på att bli bonde i Uganda.

En kvinna sökes för att under tre veckor i januari bo och arbeta hos Angela Mukababirwa i byn Katelaba. Den blivande – om än tillfälliga – bonden ska vara i fin fysisk form, ha goda kunskaper i engelska samt på ett bra sätt kunna berätta om sina erfarenheter i Uganda.

Syftet med att utlysa ”världens tuffaste jobb”, som Kooperation utan gränser kallar det, är att belysa situationen för kvinnor i fattiga delar av världen.

– Vi gör det här för att rikta strålkastarljuset på att jämställdhet kan utrota fattigdom, säger vd Anneli Rogeman.

Tanken är att orättvisan ska bli konkret för den svenska kvinna som får jobbet – och därmed även för alla de som förhoppningsvis kommer att ta del av hennes berättelse.

Orättvisa råder dels mellan nord och syd – men också mellan kvinnor och män.

– Ett skäl till fattigdomen är det så ojämlika samhället. När kvinnorna inte får lära sig att läsa och skriva får de heller inget inflytande. Det är väldigt grundläggande, säger Anneli Rogeman.

Om kvinnor hade samma tillgång till kunskap, mark, utsäde och marknad skulle skördarna kunna öka så mycket att hundra miljoner människor skulle slippa att gå hungriga. Det visar en undersökning från FN:s livsmedels- och jordbruksorganisation.

– Kvinnor är oftast mest utsatta och har minst rörelseutrymme. Studier stödjer vår erfarenhet – att nyckeln till effektivt bistånd ligger i att satsa på att lyfta och utveckla just kvinnorna, säger Anneli Rogeman,

Hon påminner om att det inte är länge sedan Sverige var både fattigt och betydligt mer ojämställt än i dag.

– När min mormor föddes, 1904, hade svenska kvinnor inte rösträtt. Då var också fattigdomen stor. Det går hand i hand.

Varför detta ovanliga grepp? Är det vad som krävs för att nå ut med budskapet?

– Vi i den rika världen tycker ofta synd om de fattiga. Nu gör vi något i stället – vi skickar ned en svensk kvinna som ska arbeta med en afrikansk kvinna. I stället för att gå på cocktailparty och skänka lite pengar närmar vi oss nu varandra.

Vad får Angela Mukababirwa ut av besöket från Sverige?

– Förhoppningsvis en kvinnlig vän i den person som vi skickar ner. De kan dela erfarenheter och inspirera varandra.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.