Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Soldater straffas efter knarkfest

Cannabisplanta.
Cannabisplanta. Foto: Pieter ten Hoopen

Hasch och kokain flödade på en fest i Boden där sex soldater ska ha använt drogerna. Regementsledningen ville sparka soldaterna. 

Nu beslutar Försvarsmaktens personalansvarsnämnd att säga upp en soldat medan tre andra klarar sig med löneavdrag.

Festen ägde rum i maj hos flera anställdas lägenheter. En vecka senare fick regementsledningens säkerhetsavdelning tips om att det fanns knark på festen. I anmälan står att det fanns, alkohol, marijuana, hasch och kokain tillgängligt. 

I förhören har flera av de utredda soldaterna gett otydliga svar och förnekat att de har använt droger på festen. 

Två soldater uppger dock att de för första gången brukat marijuana och en av dem även hasch. 

”De som inte brukat narkotika tidigare fick tips av mera vana användare om hur och i vilken mängd narkotikan skulle intas”, står det i anmälan. 

I utredningen framkommer det också att en av soldaterna tillsammans med sin flickvän har tagit med sig marijuana i en plåtlåda till alla på festen. 

”Han har erbjudit detta under festen. Senare i arbetstagarens lägenhet har personen troligen tagit fram sin 'bong' och bjudit på hasch”, står det i anmälan. 

En av soldaterna uppger dock att han har rökt marijuana för tre år sedan och att han valde att inte säga något till Försvarsmakten tidigare – eftersom han då inte skulle bli anställd.

Försvarsmaktens personalansvarsnämnd beslutar nu att säga upp soldaten som erkänt han tidigare rökt marijuana. Medan tre andra soldater klarar sig med ett löneavdrag. 

De övriga två soldaterna valde att säga upp sig själva efter utredningen.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.