Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Soldiers of Odin patrullerade i centrala Göteborg

Soldiers of Odin, på bilden en finsk gruppering.
Soldiers of Odin, på bilden en finsk gruppering. Foto: Minna Raitavuo/AP

Soldiers of Odin patrullerade under långfredagen i centrala Göteborg. Organisationen, som har brottsbelastade medlemmar och har grundats av en nazist, vållar polisen huvudbry. ”Så länge de inte gör något är det inte mycket vi kan göra” säger polisens presstalesman Peter Adlersson.

Ett 20-tal personer iklädda svarta luvtröjor med den svenska Soldiers of Odin- logotypen på ryggen sågs gå genom centrala Göteborg på långfredagen, rapporterar GP.

Organisationen, som grundats av den finske nazisten Mika Ranta, finns nu enligt den antirasistiska stiftelsen Expo i närmare 20 svenska städer – och på Facebook finns det grupper för Soldiers of Odin i ett flertal länder.

För ett par veckor sedan sågs Soldiers of Odin vid en högerextrem demonstration på Östermalmstorg.

Stiftelsen Expo gjorde då en granskning av kända medlemmar i framför allt Stockholmsavdelningen, som visade att åtta av de femton granskade var dömda för brott, bland annat misshandel. Det fanns också kopplingar till den ”rasideologiska miljön”. Till exempel är Sverigechefen Mikael Johansson tidigare medlem i Nationaldemokraterna, skriver Expo.

Läs också: Hot om högerextremt våld ett växande problem

Den finska moderorganisationen hymlar inte med att Soldiers of Odin är ”en fosterländsk organisation som kämpar för ett vitt Finland”. Man patrullerar gatorna för att ”stoppa invandrares våld”.

I Sverige ska man ha patrullerat bland annat i Stockholm och Trelleborg.

Frontfiguren Mikael Johansson menar i en intervju med Sveriges Radio att organisationen i sig inte är högerextrem, utan opolitisk.

Vad medlemmarna har för åsikter privat bryr man sig inte om, och att han själv varit Nationaldemokrat har inget med Soldiers of Odin att göra, hävdar han.

Varför har ni startat?

– Bland annat på grund av alla ökade våldsbrott och för att polisens resurser har minskat katastrofalt, svarar han i intervjun.

Intervjun gjordes efter att medborgargardet patrullerat i Borlänge, Säter och Hedemora.

Långfredagens patrullering i Göteborg väcker huvudbry hos polisen.

– Vi fick in upplysningar om att de var ute. Det är lite svårt att säga hur vi ser på dem, så länge de inte gör några ingripanden eller så är det svårt att göra någonting, säger Peter Adlersson, presstalesman på Göteborgspolisen, till DN.

Eftersom medborgargardet inte tidigare funnits i området har man inte heller behövt ta ställning till hur man ska hantera det.

Enligt Adlersson har man nu gett rättsavdelningen i uppdrag att utreda medborgargardet för att bestämma se hur polisen ska förhålla sig till aktiviteterna.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.