Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Som: Sju av tio vill stoppa vinst i välfärden

Sju av tio tillfrågade vill förbjuda vinstuttag inom vård, skola och omsorg, enligt Som-institutets rapport.

Kritiken mot privatiseringar inom de sektorerna var stark 2013, konstaterar Som-institutet i sin första analys av höstens opinionsundersökning.

– 70 procent ställde sig positiva till förslaget att vinstutdelning ska inte tillåtas inom skattefinansierad vård, skola och omsorg, säger Lennart Nilsson, vid Som-institutet.

Över 70 procent vill även begränsa de privata företagens möjligheter att ta ut vinster.

– Även bland dem som själva valt ett privat alternativ är en klar majoritet emot vinstutdelning, säger Nilsson.

Svenska folket har störst förtroende för hur sjukvården sköter sitt arbete, följd av universitet eller högskolor, konstaterar Som-institutet.

– I botten bland samhällsinstitutionerna hittar vi Europaparlamentet och EU-kommissionen, men även bankerna och de politiska partierna, säger professor Lennart Weibull.

Bland de stora förlorarna på förtroendelistan, sett över tid, återfinns kungahuset. I stort har siffrorna sakta dalat sedan 1990-talet. Hösten 2013 angav 16 procent att de har mycket litet förtroende för kungahuset.

– Varför är svårt att säga, det finns många faktorer. Men kungahuset är en av de institutioner som vi mäter där det är mest skillnad mellan personer som står politiskt till vänster eller höger. Hur vinden blåser, till höger eller vänster, påverkar förtroendet, säger Weibull.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.