Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Somaliska barn kartläggs

Mohamed Hagi Farah, Järva Föräldraallians, välkomnar all forskning.
Mohamed Hagi Farah, Järva Föräldraallians, välkomnar all forskning. Foto: Magnus Hallgren
Forskare vill göra utdrag ur PKU-registret för att ta reda på varför somaliska barn får autism i högre grad än svenska barn. Alla somaliska barn med autism i Stockholmsregionen kommer att ingå i studien som är unik i sitt slag.

Förekomsten av autism är fyra till fem gånger högre bland somaliska barn än bland svenska barn. Varför vet ingen. PKU-provet, som tas på nyfödda för att upptäcka vissa sjukdomar, kan hjälpa forskarna. En teori är att D-vitaminbrist har med sjukdomen att göra, men inga större studier har gjorts.

– Vi vill titta på D-vitaminförekomsten väldigt tidigt hos barn som senare fått diagnosen autism, säger överläkaren Elisabeth Fernell vid Autismcenter för små barn inom landstinget i Stockholm.

PKU-proverna ska skickas till ett laboratorium i Australien där vitaminhalten ska granskas.

– Detta har aldrig gjorts på barn med autism tidigare, säger Elisabeth Fernell.

Projektet ska vara i gång under våren och ett resultat väntas i höst.

– Vi ska jämföra proverna med prover från barnens syskon och se om det finns någon skillnad i D-vitaminnivåer, säger Elisabeth Fernell.

Redan har det gjorts en studie på gravida somaliska kvinnor och D-vitaminbrist. Den publiceras i den vetenskapliga tidsskriften Acta Paediatricas aprilnummer.

– Där såg vi att alla somaliska kvinnorna har en svår D-vitaminbrist. Nivåerna är mycket lägre än hos svenska gravida kvinnor. Vi ska följa upp de nu födda barnen vid 18-månaderskontrollen på BVC, säger Elisabeth Fernell.

Kan vården göra något redan nu?

– Vi hoppas att resultaten når förlossningsläkare snabbt och att sjukvården kontrollerar D-vitaminnivåerna hos människor med mörk hud eftersom Sverige är ett solfattigt land.

D-vitamin bildas i huden när vi vistas i solen. Mörkhyade behöver mer UV-strålning för att D-vitamin ska bildas.

D-vitaminbristen kanske bara är en del av förklaringen till autism.

– Det kan finnas både genetiska och miljöfaktorer bakom sjukdomen, säger Elisabeth Fernell.

De få rapporter som finns har skapat oro och rykten hos svensk-somalier under många år.

– Myndigheterna har länge varit alldeles för tysta om det här och det skapar rykten, säger Mohamed Hagi Farah, ordförande i Järva Föräldraallians.

Den höga förekomsten av autism bland somaliska barn ledde för några år sedan till att somaliska föräldrar inte vaccinerade sina barn mot vanliga barnsjukdomar.

– Man var rädd för att vaccinationen ledde till autism. Nu vet vi att det inte är så, men ny forskning behövs, säger Mohamed Hagi Farah.

– Våra barn är faktiskt också svenska medborgare.

D-vitaminbrist en av teorierna

■  I dag är de ledande forskarna på området eniga om att autism orsakas av en medfödd eller tidigt förvärvad neurologisk dysfunktion i det centrala nervsystemet, men de exakta sambanden är oklara.

■  En teori är att D-vitaminbrist har med sjukdomen att göra. D-vitamin finns i fet fisk som lax, sill och makrill.

■  PKU-prov tas på alla nyfödda barn i Sverige för att man ska upptäcka vissa sjukdomar. Man letar efter fenylketonuri, också kallat PKU (en förkortning av latinets phenylketonuria).

DN

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.