Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

”Sommaren när varmluften undvek Sverige”

Den 6 augusti 2012 regnade det i Stockholm.
Den 6 augusti 2012 regnade det i Stockholm. Foto: Erik Mårtensson / Scanpix
SMHI sammanfattar sommaren 2012 och konstaterar att det var den sämsta på tolv år. Om man gillar sol och värme, vill säga. ”Varmluften undvek Sverige med kuslig precision”, skriver SMHI på sin hemsida.

Det var längesedan det svenska folket uttryckte sådan besvikelse över sommarvädret. Årets juni, juli och augusti har bjudit på mycket regn, lite värme och få soldagar.

Detta konstaterar också SMHI i sin sammanfattning av sommaren 2012, som beskrivs som ”en besvikelse för de flesta semesterfirare”.

”Det var nämligen inte någon enda längre period med värme, sol och klarblå himmel under hela sommaren. Det var tolv år sedan det hände sist”, skriver SMHI på sin hemsida.

Man konstaterar att Sverige har haft exceptionell otur med vädret.

”Det var annars ingen brist på varmluft över norra halvklotet. Men den undvek Sverige med kuslig precision.”

Medeltemperaturen i landet var något lägre än normalt men det varierade; Norra Norrlands sommar var den kyligaste sedan 1998 medan södra Götaland, som klarade sig bäst, bara behöver gå tillbaka till 2004 för att hitta en kallare sommar.

Människor i Stockholm och Linköping har säkert fått uppfattningen att det har varit regnigare än vanligt i landet. I respektive stad stämmer det – man får gå tillbaka till 1960 för att hitta liknande mängder nederbörd ­– men i Sverige i stort har det inte regnat mer än vanligt.

Några fakta om sommaren 2012:

• Högsta temperaturen: 32,1 grader, i Lund den 20 augusti.

• Lägsta temperaturen: –6,3 grader, i Börtnan den 1 juni.

• Högsta dygnsnederbörd: 163 mm, Hinshult, Småland, den 7 juli.

• Åskrikaste dygnet: 12.224 blixturladdningar den 6 juni.

• Antal tropiska nätter (när dyngstemperaturen inte understiger 20 grader): 0.

• Flest högsommardagar (25 grader eller mer): 16 stycken, Lund.

• Minst antal högsommardagar: 0, Norrlands inland.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.