Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-06-07 12:32

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/sommaren-tvekar-annu-en-tid-i-soder/

Sverige

Sommaren tvekar ännu en tid i söder

Foto: Helena Larsson/N/TT

Våren ser ut att bli lång i södra Sverige. Den meteorologiska sommaren gjorde ett par tidiga framstötar, men sedan tog det stopp. I Stockholm ser den inte ut att komma förrän tidigast nästa helg – elva dagar försenad.

Det enda som är konsekvent med det svenska vädret är dess inkonsekvens.

Att våren anlände ungefär en månad tidigare än normalt till Götaland och halva Svealand var inte så förvånande eftersom vintern var rekordmild på många håll.

Men sedan bjöd april på en rätt blandad kompott, och maj har börjat så pass kylslaget att den meteorologiska sommaren nu är försenad i de södra delarna av landet.

Visserligen hann faktiskt Göteborg och Örebro klocka in en ovanligt tidig sommar (den 20 april) innan kallfronterna tog över, och Malmö, östra Blekinge och Kalmar län fick meteorologisk sommar någon vecka tidigt, den 6 maj.

Men där tog det stopp. Särskilt mycket längre norrut ser den inte ut att ta sig den närmaste tiden.

– Det är svårt att förutsäga, men i stora drag är det främst i södra Skåne och i resten av Blekinge och Kalmar län som det skulle kunna bli sommar om vi tittar framåt till och med fredag, konstaterar Sofia Söderberg, meteorolog på SMHI.

Den meteorologiska definitionen på sommartemperatur är minst tio grader i snitt över dygnet. Det krävs fem sådana dygn i rad för att sommaren ska anses ha kommit.

Om det blir sommartemperaturer på måndag i det område Söderberg talar om behöver temperaturen alltså hålla sig över den tröskeln till och med fredag för att måndagen ska räknas som ankomstdatum för sommaren.

Det är fullt möjligt, som prognosen ser ut.

– Men det är lite detaljer som är osäkra.

Det skulle i så fall betyda sommar aningen senare än normalt i dessa trakter.

Längre norrut i Götaland och i Svealand ser sommarchanserna klart magrare ut.

Dagstemperaturen verkar generellt bli lite lägre där än i sydligaste Götaland under veckan, men framför allt väntas kyligare nätter.

– Lokalt skulle det kunna bli meteorologisk sommar ändå. Allt beror på vädret.

För Stockholms del ser inte dygnsmedeltemperaturen ut att börja klättra över sommartröskeln förrän tidigast om en dryg vecka. Om ens då.

– Det är fortfarande osäkert hur mycket den mildare luften som väntas in i slutet av nästa vecka avancerar, säger Sofia Söderberg.

Anländer sommaren till huvudstaden, säg, nästa söndag är det elva dagar senare än normala 13 maj. ”Normalt” är i det här sammanhanget genomsnittsdatumet mellan 1961 och 1990.

Till mellersta Norrland kommer sommaren i genomsnitt inte förrän i slutet av maj (Östersund den 29 maj), och längst i norr brukar man få vänta till en bit in i juni (Kiruna den 18 juni).

Där är det inga konstigheter att maj kallas vårmånad i kalendrarna. Ett år som detta förstår man varför även i södra Sverige. Våren ser ut att bli mycket lång.