Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-03-25 23:37

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/sommartid-2019-nar-stalla-om-klockan/

Sverige

Sommartid 2019: Då ställer du om klockan – allt du behöver veta

01:37. Diskussionen om det ska vara sommartid eller normaltid har länge varit i gång. DN förklarar varför vi ställer om klockan.

Sommartid 2019 – när ska man egentligen ställa om klockan? Är det en timme tillbaka eller fram?

Och blir 2019 sista året som vi har sommartid, som EU har föreslagit?

Här är allt du behöver veta om tidsomställningen.

Rätta artikel

När blir det sommartid 2019?
Natten mellan 30 och 31 mars. Klockan två på natten ska du ställa fram klockan en timme, till klockan tre.

Hur kan man komma ihåg vilka datum man ska ställa om klockan? 

Varje år ställer vi fram klockan en timme sista helgen i mars, och tillbaka klockan sista helgen i oktober. Ett vanligt sätt att komma ihåg vilket håll man ska ställa klockan är att tänka på den som en grill som ska tas ut i trädgården eller balkongen lagom till sommarsäsongen: Ställ fram grillen (klockan) på våren, ställ tillbaka den på hösten.

Varför infördes/finns sommartid?
Från början infördes sommartid för att spara energi, som var en bristvara på grund av första världskriget. Tanken var att utnyttja dagsljuset och att fler ljusa timmar skulle inträffa när folk var vakna och därmed minska behovet av elektrisk belysning. 

Vilka argumenten brukar förekomma mot att använda sommartid?
Många upplever att tidsomställningen ger dem sömnsvårigheter. Vissa studier visar också att människor i riskgrupper löper en marginellt ökad risk att drabbas av hjärtinfarkter.

Läs också: Det händer i kroppen när du sover för lite

Ställer klockan i min mobil automatiskt om till sommartid?
Både Android och Iphone-telefoner ställer om klockan automatiskt om man inte har stängt av funktionen. Om du vill kolla att allt stämmer i en Iphone gör du så här: 

■ Du bör ha den senaste uppdateringen av IOS. Kontrollera att du har det och gå sedan in i Inställningar, välj Allmänt och Datum och tid. Se till att Ställ in automatiskt är påslaget. 

■ Du bör sedan kontrollera att din mobil visar rätt tidszon. Det gör du i Inställningar > Allmänt > Datum och tid > Tidszon.

Android-mobiler funkar likadant: I inställningen för datum och tid ska automatisk tid vara aktiverad.

Hur länge har Sverige haft sommartid?
Sverige införde normaltid i slutet av 1800-talet, då hela landet fick samma tid – till skillnad från tidigare då tiden kunde variera från stad till stad. När man i dagligt tal pratar om vintertid är det normaltid man menar. Sommartiden är en tillfällig avvikelse från normaltiden, och blev ett fast återkommande inslag i Sverige 1980. 

EU vill avskaffa omställningen mellan sommartid och vintertid. Hur har det gått med det?
Efter att 4,6 miljoner EU-medborgare fått säga sitt i en enkät föreslog EU-kommissionen i höstas att tidsomställningen skulle avskaffas. Ett tag såg det ut som att 2019 skulle bli sista året medborgarna skulle ställa om klockan. Men i oktober bestämde unionen att skjuta på beslutet. Det som oroar är framför allt hur det skulle bli om medlemsländerna själva fick bestämma vilken tid man vill behålla om tidsomställningen avskaffas. En del länder skulle välja att behålla evig sommartid och andra normaltid (vintertid). Det skulle innebära nya tidsskillnader mellan olika EU-länder.

Slopandet av tidsomställningen beräknas kunna genomföras tidigast år 2021, och EU-kommissionens mål är att alla länder ska göra likadant – antingen behålla sommartiden eller normaltiden.