Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-27 09:35

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/sommarvarm-helg-i-norrland-valbehovligt-regn-i-soder/

Sverige

Sommarvarm helg i Norrland – välbehövligt regn i söder

Foto: Anders Wiklund/TT

Vädret den närmaste tiden blir varmt för årstiden men ganska ostadigt. Det väntas en del regn i områden i söder som behöver det. Helgens vinnare är Norrland för dem som vill ha sommarlikt väder: sol och temperaturer över 20 grader.

Rätta artikel

Försommaren tar sig. De kyliga dagarna är över. Men det blir en blandad kompott under de närmaste dagarna.

Varm luft har tagit sig in från söder, men i brist på stabilt högtryck är det ingen uthållig sommarvärme vi har att vänta utan i regel mellan 15 och 20 grader.

– Nej, men man får nog säga att det är varmt, vi är ändå bara i maj, säger Sandra Andersson, meteorolog på SMHI.

Nu närmast finns en tydlig vinnare: norra Norrland. Under lördag och söndag kommer solen att flöda över landets norra halva, och temperaturerna väntas stiga till 20–23 grader.

På lördag blir det så i hela Norrland plus Dalarna, men på söndag krymper värmeområdet något, och de högsta temperaturerna väntas från Jämtland och norrut.

Det som knaprar på den soliga zonen är en front med regn och moln från söder som redan på fredagskvällen börjar breda ut sig över Götaland och Svealand. På måndag har det ostadiga vädret nått upp över hela landet.

– I södra Sverige kommer det in regn och åska i helgen, men även där ligger varmluft, så om solen bryter igenom kan det bli runt 20, säger Sandra Andersson.

Där det inte blir sol får man räkna med mellan 15 och 18 grader – även detta ljumma temperaturer för att vara så pass tidigt på säsongen.

Ungefär så ser det ut för hela riket efter helgen.

– I nästa vecka kommer det molniga området att ta sig längre norrut, och det blir ganska blandat väder i hela landet. Överlag rätt ostadigt, men fortfarande varmt för årstiden, säger Andersson.

Läs mer: Du går i vädret varje dag – men vet du varför det finns?