Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-19 23:05 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/somnmedel-till-unga-allt-vanligare/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Sömnmedel till unga allt vanligare

Barn och unga får allt oftare sömnmedel.

Antalet personer under 19 år som använder sömnmedel ökade mellan 2006 och 2011 från 5.170 till 13.991. Det visar statistik som Svenska Dagbladet har beställt från Socialstyrelsen.

Läkemedlet Circadin står för en stor del av den ökade användningen av sömnmedel. Detta trots att Circadin främst ska användas av personer som är äldre än 55 år, enligt Mårten Gerle sakkunnig på Socialstyrelsen. Läkemedelsverket rekommenderar inte medlet för barn, och det finns inga ordentliga studier på hur barn reagerar på sömnmedelt.

– Det här är ett jätteproblem. Studierna har inte visat om det kan finnas andra sorters problem för barn. Vi vet av erfarenhet att det kan finnas skillnader mellan barn och vuxna, till exempel när det gäller ADHD-medicin, säger han till Svenska Dagbladet.

Även många starkare läkemedelsgrupper med exempelvis bensodiazepinderivat, exempelvis Valium och Sobril, och bensodiazepinbesläktade medel, exempel Stilnoct och Imovane ökade, med nästan 150 procent respektive 13 procent.

Anledningarna till de många utskrivningarna kan vara tillgänglighet och att sömnproblemen i gruppen växer. Men det kan även bero på ett attitydförändring hos läkarna där sömnmedel till barn blivit mer vanligt förekommande.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.