Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-02-21 01:20

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/sophie-arno-graddfiler-rimmar-illa-med-en-jamlik-vard/

Sverige

Sophie Arnö: Gräddfiler rimmar illa med en jämlik vård

Foto: Magnus Hallgren

KRÖNIKA. Vård ska ges på lika villkor i Sverige. Behoven ska styra vem som prioriteras. Men i verkligheten ser det annorlunda ut.

Utbildningsnivå, kön, ekonomi och bostadsort spelar roll för vilken vård vi får. 

Den som bor i fel del av landet till exempel, har i dag sämre tillgång till både primär- och specialistvård. 

I Västernorrland var det enligt den senaste statistiken bara 65 procent som fick tid för en medicinsk bedömning av primärvården inom de tre dagar som vårdgarantin utlovar. I Jämtland Härjedalen var det bara 53 procent som fick operation eller annan åtgärd inom de 90 dagar som gäller för specialiserad vård.   

Mot den bakgrunden är det inte svårt att förstå att allt fler tecknar privata sjukvårdförsäkringar. Mellan 2000 och 2018 ökade dessa från 103.346 till 658.162 i antal!

– Det är orättvist, men när man själv är sjuk vill man bara att allt ska fungera så bra som möjligt, säger Carina Gustafsson som tack vare sin försäkring fick hjälp för sina magsmärtor på en gång.  

Det går att förstå. Men flera experter har, som DN tidigare rapporterat om, varnat för konsekvenserna när vanliga patienter trängs undan av försäkrade.  

Ett system som i praktiken skapar gräddfiler in i vården rimmar illa med tanken om en jämlik vård. 

Det gör även skillnaderna i det pris som tas ut för ett besök i olika delar av landet. Och de höga kostnader som exkluderar vissa från till exempel tandvård. 

Stefan levde i stort sett utan tänder i två år innan han fick hjälp med proteser från Skåne stadsmission. ”Dåliga tänder är som ett kvitto på hur långt ner man hamnat”, menar han och gläder sig nu att att äntligen kunna visa upp sitt nya leende för sonen.

Läs mer om sjukvård