Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-16 05:02

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/sot-och-aska-aterstar-av-slottsskogshallen-polisen-utreder-mordbrand/

Sverige

Sot och aska återstår av Slottsskogshallen – polisen utreder mordbrand

Bild 1 av 2 Bara aska och sot återstår av Slottskogshallen.
Foto: Tomas Ohlsson
Bild 2 av 2 Slottsskogshallen i Göteborg har brunnit ner.
Foto: Tomas Ohlsson

En våldsam brand härjade en idrottshall vid anrika Slottsskogsvallen i Göteborg under söndag kväll och natt. 

Två skolpojkar har berättat att de har eldat i närheten. Polisen utreder mordbrand, men pojkarna är i nuläget inte misstänkta för brott.

Några väggar står kvar kring vad som en gång var ett skyddsrum i anslutning till Slottsskogshallen. Av idrottshallen återstår annars sot och aska och brandmän arbetar fortfarande med att släcka ruinen.

– Nu är vi två stationer på plats, Mölndal och Frölunda. Nu är det kontroll och eftersläckning, säger insatsledare Oscar Hed till DN vid 07.30 på måndagsmorgonen. 

– Här har ju funnits madrasser och gummimattor som brunnit lätt.

Larmet om en fullt utvecklad brand kom in till SOS Alarm klockan 18.16 på söndagskvällen. Räddningstjänsten ryckte ut med mellan 15 och 20 fordon och ett 60-tal brandmän.

Brandmännen jobbade i flera timmar med att hindra branden från att sprida sig till andra byggnader och till en träddunge mellan brandområdet och ett villaområde. Arbetet försvårades av kraftiga vindar.

Polisen utreder om branden kan ha startat i samband med att två pojkar lekt med eld i närheten av byggnaden. Pojkarna berättade själva om händelsen för sina föräldrar som sedan ringde polisen.

– Vi har pratat med de här pojkarna och de har berättat för oss vad de har gjort. Sen om det är anledningen till branden i Slottsskogshallen, det återstår att se, säger Thomas Fuxborg, presstalesperson vid polisen i Region väst.

Enligt gällande rutiner utreds branden som mordbrand, men pojkarna är i nuläget inte misstänkta för brott, säger Fuxborg som tror att det kan dröja innan polisen kan uttala sig om anledningen till branden.

– Vi kommer inte att kunna gå in och göra en teknisk undersökning förrän tidigast i morgon. Det är fortfarande ett släckningsarbete och det måste svalna innan vi kan gå in, säger han.

Branden vid Slottsskogsvallen utbröt på söndagskvällen. Foto: Jens Littorin

I anslutning till hallen låg en garagelänga där Göteborgs stad förvarade maskiner och verktyg som användes i underhållet av flera olika idrottsanläggningar i staden. Enligt preliminära uppgifter från idrottsförvaltningen har värden uppgående till runt 10 miljoner kronor förstörts i branden.

Det handlar bland annat om en ismaskin, sopmaskin, traktorer och bilar.

Slottsskogshallen låg på klassisk sportmark. I området finns flera sporthallar, bland annat Frölundaborg, Friidrottens hus och utomhusarenan Slottsskogsvallen där Gunder Hägg slog världsrekord på distansen en engelsk mil 1942.

I hallen har även idrottsprofiler som Patrik Sjöberg tränat.

Ett stort antal föreningar håller till i området. I den totalförstörda hallen hade klubbarna IK Vikingen och Utby IK, som tillsammans har alliansen Ullevi, sitt kansli. Trots den våldsamma branden kunde de rädda pärmar och dokument från lågorna.