Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-07-10 06:46

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/sotenas-trotsar-regeringen-nekar-hemtjanst-till-sommarboende/

Sverige

Sotenäs trotsar regeringen – nekar hemtjänst till sommarboende

Hunnebostrand i Sotenäs. Sotenäs kommun kommer att neka hemtjänst till sommarboende – i trots mot regeringens beslut
Hunnebostrand i Sotenäs. Sotenäs kommun kommer att neka hemtjänst till sommarboende – i trots mot regeringens beslut Foto: Anders Good/TT

Sotenäs viker inte ner sig. Det moderata kommunalrådet Mats Abrahamsson säger till Bohusläningen att kommunen kommer att neka hemtjänst till sommarboende – i trots mot regeringens beslut att inte ändra lagen till fördel för kommuner som tyngs av de extra behov som uppstår under sommaren.

Frågan om hur kommuner med många sommargäster ska kunna förse tillfälligt boende med hemtjänst har länge varit en het potatis. Problemet har fått ny aktualitet under coronakrisen och flera kustkommuner i Västsverige har aviserat att de inte tänker ställa upp på att förse sommargäster med service.

Frågan har nyligen avgjorts på högsta nivå när regeringen meddelade att den inte har för avsikt att ändra lagen så att kommunerna slipper stå för hemtjänst till sommarboende. Det avskräcker dock inte Sotenäs kommun i Bohuslän.

– Vi kommer fortsätta vår linje med att neka delårsboende hemtjänst, säger kommunalrådet Mats Abrahamsson (M) till Bohusläningen.

Abrahamsson säger sig ha stöd såväl inom kommunen som i riksdagen.

– En del tycker att kommunerna trotsar lagen men jag tycker att regeringen trotsar riksdagens uppmaning att göra en förändring i lagen, säger han.

Läs mer: Kommuner får inte neka sommarboende hemtjänst

I Sotenäs kommun finns enligt Mats Abrahamsson mellan 25 och 30 sommarboende som har behov av hemtjänst, men alla har inte ansökt om stöd.

– Eftersom vi gick ut såpass tidigt med att vi inte kommer ge omsorg och vård till delårsboende fick vi inte in några ansökningar. Vårt budskap gick helt enkelt fram, säger han.

Även Orust kommun har meddelat att de vägrar att tillhandahålla hemtjänst till sommargäster, något som har resulterat i kritik från Justitieombudsmannen, JO.

Enligt TT konstaterar JO i sitt beslut att kommunen har ”inte någon laglig möjlighet att själv välja som den ska följa gällande lagstiftning eller inte”.

Läs mer om vad somm händer i Västsverige. 

Ämnen i artikeln

Västsverige
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt