Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-12-04 07:14

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/spadbarn-med-covid-19-vardas-i-respirator/

SVERIGE

Spädbarn med covid-19 vårdas i respirator

Ett nyfött spädbarn som testats positivt för det nya coronaviruset vårdas på Akademiska sjukhuset i Uppsala. Läget för barnet är under omständigheterna stabilt, uppger sjukhuset för DN.

Barnet inkom till akuten på söndagen och vårdas i respirator, något Aftonbladet var först med att rapportera.

Under omständigheterna är läget för barnet stabilt, uppger Rainer Dörenberg, sektionschef på barnintensivvårdsavdelningen, för DN.

– Barnet inkom i går till barnakuten med andningsbesvär och testades positivt för covid–19. Vi fick ta över vården och lägga barnet i respiratorer. Under omständigheterna är läget stabilt, säger Rainer Dörenberg.

Barnet föddes tidigare i år för tidigt, men har under en period vistats i hemmet.

– Barnet får allt stöd som behövs. För covid-19 finns ingen kausal behandling, men vi gör allt vi kan och hoppas att barnet ska bli bra så snabbt som möjligt, säger Rainer Dörenberg.

På Akademiska sjukhuset är det i dagsläget inga fler barn som testats positivt för coronaviruset som är i behov av intensivvård, uppger Dörenberg.

Han poängterar att barn, utifrån vad man kunnat se hittills, drabbas i betydligt mindre utsträckning av covid-19 jämfört med vuxna.

– Det finns olika teorier varför det är så. Det finns berättelser från Kina, som säger att det är väldigt sällan som barn behöver intensivvård. Och de som behöver intensivvård klarar sig också oftast ganska bra.

Ämnen i artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt