Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Spädbarn ska sova ensamma

Barn under tre månader sover säkrast i egen säng, slår Socialstyrelsen fast, och avråder från samsovning med föräldrarna, skriver Dagens Medicin.

– Sängdelning är en starkare riskfaktor än vad amning är som skyddsfaktor, säger professor Göran Wennergren, som ett svar på den kritik han förutser ska komma efter det nya rådet för att minska plötslig spädbarnsdöd.

Därmed inte sagt att mammor ska sluta att amma nattetid.

– Det går ju att ha barnet i egen säng bredvid föräldrarnas och sedan lägga tillbaka det i sin säng när man ammat klart, säger Wennergren till tidningen.

Omkring 20 barn per år dör i plötslig spädbarnsdöd.

Tidigare har man i Sverige tyckt att det är okej att samsova så länge föräldrarna inte är berusade, påverkade av andra droger, eller rökare. Man har också varit noga med att påpeka att spädbarnen ska sova på rygg, inte ha det för varmt och att man ska se till att inget riskerar att täcka barnets ansikte.

Även hälso- och sjukvårdspersonal får nya råd från Socialstyrelsen: nyfödda ska inte lämnas obevakade i samband med tidig hud-mot-hudkontakt med mamman. Detta eftersom mamman kan vara så utmattad efter förlossningen att hon inte märker om barnet slutar att andas.

 

 

Råden ska förhindra plötslig spädbarnsdöd

De basala råden är oförändrade, som:

  • Att spädbarnet ska sova på rygg.
  • Att mamman ska avstå från nikotin.
  • Att barnet om möjligt bör ammas.
  • Att barnet ska kunna röra på sig i sängen och det ska inte sova för varmt.

De nya råden förtydligar:

  • Att barn under tre månader sover säkrast i egen säng.
  • Att barnets ansikte inte får riskera att övertäckas.
  • Att sova med napp kan vara en skyddande faktor.

Källa: Dagens Medicin

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.