Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Spår av glyfosat i importerad mat

Spår av det omdiskuterade ogräsbekämpningsmedlet glyfosat har hittats i sju av 15 undersökta importerade livsmedel, visar SVT Nyheters och Testfaktas granskning.

Det handlar bland annat om linser, frukostflingor och knäckebröd där råvarorna odlats i olika länder i Europa, Kanada och Argentina. De uppmätta halterna ligger dock under gränsvärdena och därmed bedöms varorna vara riskfria att äta, enligt Livsmedelsverket.

– Om man vill undvika glyfosat eller andra bekämpningsmedelsrester så ska man välja ekologiska livsmedel. I det här fallet om man vill undvika just glyfosat så kan man välja svenska livsmedel med gott samvete, säger Peter Bergkvist på Kemikalieinspektionen till SVT Nyheter.

Världshälsoorganisationen anser att ämnet sannolikt kan orsaka cancer men myndigheter inom EU anser inte att något sådant samband är bevisat. Samtidigt har EU-parlamentet röstat för att glyfosat bör förbjudas från december 2022.

Fakta.Kampen om flyfosat

Glyfosat är ett av världens mest använda bekämpningsmedel och används för att bespruta ogräs.

Enligt Världshälsoorganisationens cancerenhet larc är det sannolikt att glyfosat kan orsaka cancer, men EU:s livsmedelsmyndighet Efsa och kemikaliemyndigheten Echa anser inte att det sambandet går att bevisa.

Försök inom EU att ge förlängt försäljningstillstånd för glyfosat har länge blockerats av oenighet. EU-parlamentet har samtidigt i en icke bindande resolution nyligen röstat för att ämnet bör fasas ut och förbjudas från december 2022.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.