Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Spårfel försenar tåg från Göteborg

I somras lades den nya rälsen mellan Göteborg och Alingsås. Nu har ett fel i metallen hittats som innebär att bland annat Stockholmstrafiken drabbas av förseningar som kan pågå länge.

– Vi måste ta det säkra före det osäkra, säger Åke Wessman, kommunikationsansvarig för Trafikverket i Väst, till TT.

Det var i samband med ett arbete i Jonsered i lördags som upptäckten gjordes när man skulle byta en bit av rälsen. Sakkunniga började granska en metallbit och det man såg var tillräckligt för att trafiken nu stoppas.

– Det såg inte normalt ut och iakttagelsen var tillräckligt stark för att vi skulle fatta det här beslutet. Vi vill inte utsätta resenärerna för några risker och är det ett materialfel med risk för framtida spårbrott så vill vi undvika det.

Den nya rälsen på sträckan mellan Göteborg och Alingsås lades så sent som i somras och om det är ett materialfel i metallen så kan det krävas omfattande åtgärder.

– Det vet vi ju inte och jag vill inte ge mig in på några spekulationer, säger Åke Wessman.

Men det skulle ju kunna innebära störningar under lång tid framöver?

– Det är hypotetiskt och jag vill inte gå händelserna i förväg.

Det är dubbelspår på sträckan och det ena är öppet fast bara för godståg. Däremot måste snabbtågen till och från Stockholm dirigeras om via Borås eller Öxnered vilket innebär förseningar på omkring en timme.

Samtliga regionaltåg från Göteborg mot Vårgårda och Herrljunga har ställts in och ersätts med buss liksom pendeltågen mellan Göteborg och Alingsås.

Den nya rälsen ska nu undersökas noggrannare. Dels görs en okulär besiktning, dels ska rälsen undersökas med ultraljud för att se om det finns någon sprickbildning.

– Vi har också skickat en bit metall för analys, säger Åke Wessman, och resultatet kan tidigast komma under onsdagen.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.