Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-17 03:39 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/sparkad-generaldirektor-rojde-sekretessbelagda-uppgifter/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Sparkad generaldirektör röjde sekretessbelagda uppgifter

Transportstyrelsens dåvarande generaldirektör Maria Ågren sparkades under mystiska omständigheter i vintras. DN kan nu avslöja att hon i hemlighet har utretts för att ha röjt sekretessbelagda uppgifter som hotat rikets säkerhet. Förra veckan fick hon böter av åklagare.

I januari blev det känt att Transportstyrelsens generaldirektör Maria Ågren får sparken. Den officiella förklaringen från regeringen har varit att infrastrukturministern och generaldirektören har haft olika syn på hur arbetet ska bedrivas.

”Vi har därför gemensamt kommit fram till att den tidigare generaldirektören inte längre ska leda myndigheten”, skrev infrastrukturminister Anna Johanssons statssekreterare Mattias Landgren då i en kommentar till DN. Beslutet kom då som en överraskning för hela myndighetens styrelse.

DN kan nu avslöja att Maria Ågren i hemlighet har utretts av åklagare vid Riksenheten för säkerhetsmål. Hon är misstänkt för brott som kan hota rikets säkerhet.

Förra veckan fick Maria Ågren ett strafföreläggande för ”vårdslöshet med hemlig uppgift”. I åklagarens beslut står det att Maria Ågren, i egenskap av generaldirektör, har gjort ”avsteg från gällande lagstiftning och Transportstyrelsens riktlinjer för åtkomst till system och servrar” och därmed ”röjt sekretessbelagda uppgifter vars uppenbarande för främmande makt kan medföra men för Sveriges säkerhet”. Det står vidare att hennes beslut har varit ”utan syfte att gå främmande makt tillhanda”.

Foto: Brottet ska ha begåtts ”mellan den 30 september 2015 och den 31 mars 2016 i Sverige”.

Strafföreläggande innebär att åklagare låter bli att väcka åtal. Åklagaren kan i stället besluta om strafföreläggande, vilket innebär att den misstänkte kan skriva under ett papper på att han eller hon är skyldig till brottet. Maria Ågren får 70 dagsböter.

Det framgår inte vad det är för uppgifter som misstänks ha läckt eller till vilket land. Enligt DN:s källor känner inte ens hela Transportstyrelsens högsta ledning till utredningen.

Maria Ågren utsågs till generaldirektör efter Staffan Widlert och Ågrens uppgifter beskrevs då som att ge myndigheten en bättre serviceprofil samt att förkorta handläggningstiderna för företag.

Transportstyrelsen arbetar med frågor som rör vägtrafik, sjöfart, luftfart och järnväg. Bland annat hanterar myndigheten Sveriges fordonsregister.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.