Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Sparkad generaldirektör ska utreda välfärdsfusk

Ann-Marie Begler sparkades som generaldirektör för Försäkringskassan i april, nu blir hon särskild utredare för samordning mot välfärdsfusk. Arkivbild.
Ann-Marie Begler sparkades som generaldirektör för Försäkringskassan i april, nu blir hon särskild utredare för samordning mot välfärdsfusk. Arkivbild. Foto: Magnus Hallgren

Försäkringskassans sparkade generaldirektör Ann-Marie Begler har fått ett nytt uppdrag av regeringen: stoppa välfärdsfusket.

Efter mindre än tre år på myndigheten fick hon lämna posten i april, trots att hon gjort vad regeringen bett om: sparat miljoner och fått ner sjuktalen.

Socialminister Annika Strandhäll (S) försvarade då beslutet med att Begler hade varnats vid flera tillfällen, och hänvisade till en bristande samordning med andra myndigheter.

Beslutet möttes av hård kritik av oppositionen, där bland andra Liberalernas partiledare Jan Björklund krävde att återinsätta Begler som generaldirektör för Försäkringskassan.

Nu knappt två månader senare har hon i stället utsetts till särskild utredare för samordning av statliga utbetalningar från välfärdssystemen – för att stävja fusket med de statliga utbetalningarna.

Läs mer:

Ann-Marie Begler: Regeringen var rädd att förlora valet 

Allianspartier vill återinsätta Ann-Marie Begler efter valet 

Ann-Marie Begler tackar ja till att ge sin bild i riksdagen 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.