Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-12-04 14:06

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/specialbilar-sarskilda-team-separera-de-gamla-sa-vill-goteborg-undvika-att-drabbas-som-stockholm/

SVERIGE

38 smittade i omsorgen i Göteborg – specialbilar och särskilda team sätts in för att undvika Stockholms nivåer

Vården av gamla i hemtjänsten och på omsorgsboenden kräver ofta närkontakt. Därför vill Göteborgs stad skapa särskilda specialutbildade team för att minska risken för smittspridning.
Foto: Mats Roslund

Göteborgs stad ska skapa särskilda team, beskrivna som ”spjutspetsar”, som åker hem till gamla coronasmittade i specialutrustade bilar.

Så hoppas Göteborg minska risken för att drabbas av den smittspridning som rapporterats från Stockholm.

Senaste rapporten säger 38 konstaterat smittade inom hemtjänst och äldreboenden. Åtta personer har avlidit.

Förslaget om specialteamen i hemtjänsten lades fram vid kommunstyrelsens extra sammanträde på onsdagen. Eftersom det presenterades gemensamt av Alliansen och Socialdemokraterna hade det majoritet – men ingen röstade emot.

Vänster- och Miljöpartiet påpekade att de tidigare velat gå den här vägen.

– Jag skulle säga att vårt ifrågasättande har drivit fram förslaget, säger V:s Daniel Bernmar.

Samtidigt gavs uppdrag till tjänstemännen att, som det heter, ”säkerställa att kohortvård bedrivs på de vård- och omsorgsboenden där det finns covid-19 smitta.”

Kohortvård innebär att äldre i omsorgen som exponerats för smitta och personer med symtom skiljs från de övriga på äldreboenden och vårdas separat med särskild avdelad personal.

I förslaget skrev man att både brukare och anställda i omsorgen ”skulle gynnas av att särskilda, stadengemensamma eller områdesvisa, team upprättas för att arbeta hos brukare som har konstaterad covid-19 smitta.”

Det heter att teamen ska arbeta som ”spjutspetsar” inom hemtjänsten: ”På så sätt begränsas antalet medarbetare som går till och är i kontakt med de som är drabbade vilket skapar trygghet både för brukare och medarbetare.”

Teamen ska inte åka kollektivt, utan ha tillgång till bilar utrustade med ”adekvat skyddsutrustning” och möjlighet till handtvätt.

De två företrädare för Alliansen och Socialdemokraterna som främst jobbat med de nya teamen i hemtjänsten i Göteborg är Elisabet Lann, Kristdemokraterna, och Jonas Attenius, S. Här framför Stadshuset.
Foto: Lars Näslund

Politikerna vill också att tjänstemännen ”ska överväga möjligheten” för de som jobbar i dessa team att ta sig till och från arbetet utan att behöva använda kollektivtrafiken. De ska få särskild utbildning i smittskydd och i att hantera smittskyddsutrustning.

Det noteras att den här modellen för att organisera hemtjänsten har införts i bland annat Södertälje och Nyköping med gott resultat. Men det påpekas också att rekryteringen måste bygga på frivillighet.

När det gäller åtgärder för vård- och omsorgsboenden konstateras att ”den situation som uppstått i Stockholm med smitta på många äldreboenden måste vi göra allt för att förhindra.”

På tisdagen publicerade Stockholms stad uppgifter om att på 49 av omkring 100 äldreboenden har det funnits bekräftade fall av det nya coronaviruset.

Samtidigt publicerade SVT uppgifter om att över 150 covid-19-smittade avlidit på Stockholms äldreboenden.

Enligt den rapport som politikerna i Göteborg fått och som gällde smittoläget till och med tisdagen fanns tio covid19-smittade inom hemtjänsten och 28 på äldreboenden. Enligt det nationella registret ska åtta personer inom omsorgen i Göteborg ha avlidit.

– Men här finns en fördröjning i rapporteringen, det är sannolikt andra siffror i dag, säger äldrevårdsansvariga kommunalrådet Elisabet Lann, KD.

Hon fortsätter:

– Känslan att kunna smitta någon gammal och svag är otroligt tung och psykiskt påfrestande. Därför är det viktigt att de som jobbar med smittade vet de har ordentlig skyddsutrustning. På äldreboenden finns de här rutinerna, att man avskiljer smittade. Men vi har 35 hemtjänstområden i stan. Därför tror vi att ett antal särskilt erfarna och utrustade team behövs.

Hur lång tid tar det att få dem på plats?

– En kommun som gjort det före oss klarade det på någon vecka. Och det behövs ju inga specialbyggda bilar.

Socialdemokraternas Jonas Attenius noterar att hemtjänsten ser ett fördubblat sjukskrivningstal.

– Så nu gäller det inte minst att klara en uthållighet flera månader framåt. Hur får in ny personal? Jag hoppas inte minst på de snabbutbildningar som kommunen dragit igång som passar för de som i dag saknar jobb men kan avlasta hemtjänsten.

I en första omgång har 55 personer som sagts upp eller varslats där de har någon form av bakgrund i vården identifierats. Den gruppen ska nu gå igenom en distansutbildning.

Läs också: Senaste nytt om coronakrisen

Läs också: Så påverkar coronakrisen Västsverige

Ämnen i artikeln

Göteborg
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt