Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-09-18 11:57

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/spektakulara-fynd-vid-utgravningen-av-gribshunden/

Sverige

Spektakulära fynd vid utgrävningen av Gribshunden

Foto: Brett Seymour/Blekinge museum

Ytterligare fynd har gjorts under utgrävningen av det kungliga flaggskeppet Gribshunden, som förliste våren 1495 utanför Ronneby i Blekinge. 

– De föremål vi hittar berättar samma historia som skeppet i sig gör, att det är precis i brytningen mellan två tidsepoker, säger Johan Rönnby, professor i marinarkeologi som leder dykningsarbetet.

Johan Rönnby ringer upp från fyndplatsen för att berätta om den senaste veckans upptäckter. Gruppen dyker en sista gång för att städa upp efter sig.

– Nu är vårt arbete här ute slut för i år så vi håller på att plocka bort bojar. Vi får se hur vi fortsätter nästa säsong, men nu har vi tillräckligt mycket att skriva och prata om framöver. 

Under de tre veckor som den omfattade utgrävningen har pågått har forskargruppen på omkring 40 forskare från 10 länder bärgat flera spektakulära fynd. Tidigare har man gjort fynd i form av bland annat mynt, djurben, en ring, ett armborst och tunnor som tros ha fraktat danskt öl. 

– Vi har hittat mycket och det finns en del speciella grejer, men det är egentligen helheten som är spännande. Den ger en bild utav hur ett kungligt 1400-talsskepp såg ut och vad de hade ombord under den perioden.

Johan Rönnby menar att fynden, liksom skeppets konstruktion, tydligt berättar om brytningsperioden mellan medeltiden och nya tiden, och inte bara ur eller lokalt eller regionalt perspektiv. 

– Den var den här typen av fartyg som Columbus använde vid sina upptäcktsresor till Amerika. Så det är kopplat till världshistoria: både globalisering och kolonialism. 

Mitt i samtalet får han ett intressant besked om ett av de fynd som gjorts – något som verkar vara en liten sländtrissa, som användes för att spinna ull med. 

– Det är väldigt spännande eftersom det kan indikera att kungen hade med sig en gemål och att det fanns tjänstekvinnor, som det på den tiden oftast var, ombord. 

Enligt Johan Rönnby brukar det vara svårt att se spår av att kvinnor funnits med ombord på historiska fartyg, även om de ofta misstänker att så är fallet. 

Utöver sländtrissan har de funnit en handkanon, en slags bössa som kläms fast under armbågen.

– Det är ett utav de mest märkligaste vapen som vi hittat – en blandning mellan armborst och nya tidens krutvapen som verkligen vittnar om brytningen mellan tidsepokerna.

En handbössa. Foto: Ingvar Sjöblom/Blekinge museum

De har även funnit ett dryckesstop som dekorerats med en krona. Forskarna misstänker att det är kungens eget, något som nu ska undersökas. Fynd i form av flera tunnor som innehåller dryck och mat har också gjorts.

– Det är en blandning av olika kaggar. Öl, och kanske till och med vin, fanns ombord. Vi har även funnit tunnor fyllda med helt välbevarade, jättefina störben. 

Bild 1 av 2
Foto: Brett Seymour
Bild 2 av 2
Foto: Brett Seymour/Blekinge museum

Marcus Sandekjer, chef för Blekinge museum, är överväldigad av alla de fynd som gjorts under utgrävningen.

– Helt fantastiskt! Det är föremål som legat i vattnet i 524 år och som ändå är i så bra skick. 

Läs mer:


Forskarnas nya fynd från unika 1400-talsskeppet


Nu grävs kungens flaggskepp från 1400-talet fram


Internationell forskarsamling i Blekinge när förlista Gribshunden grävs ut