Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Spelberoende drabbar närstående

Spelproblem berör inte bara den som spelar. Var femte svensk, 18 procent, uppger att de har en närstående med spelproblem, visar en avhandling från Mittuniversitetet.

– Det här är ett dolt problem som det är viktigt att det synliggörs, säger Jessika Svensson, doktorand från Mittuniversitetet, som skrivit avhandlingen. Den baseras bland annat på resultat från en befolkningsstudie gjord av Statens folkhälsoinstitut.

Det är inte bara familjen som drabbas när någon inte kan hantera sitt spelande.

– Problemet är mycket större än bara hos den lilla familjen. Det handlar också om vänner, kollegor och andra runtomkring, säger Svensson.

Närstående till personer med spelproblem är lika ofta män som kvinnor och båda könen har en rad problem, som sämre psykisk hälsa och riskabel alkoholkonsumtion. De har också svårare att betala räkningar.

Båda könen är mer utsatta för våld än andra, kvinnor i högre utsträckning än män.

Kvinnorna i undersökningen hade sämre hälsa, sämre socialt stöd och var mer sjukskrivna än andra kvinnor medan män som hade närstående med spelproblem i högre grad var oroliga för sina arbeten.

 

Spelberoende

  • Män spelar mer än kvinnor, 77 procent av dem som spelar mycket och ofta är män.
  • Störst risk att skapa spelberoende har spel med kort tid mellan insats och vinst/förlust. Högriskspel är bland annat kasinospel och spel på automater, som båda finns på internet.
  • Alkoholvanor har stor betydelse för risken att få spelproblem. Den som dricker mycket löper stor risk att få ökande spelproblem.

Källa: Statens folkhälsoinstitut (TT)

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.