Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Spisbränder allt vanligare – mer olja tros vara en orsak

01:21. Spisbränder blir allt vanligare i Sverige. Här får du ett enkelt tips på hur du stoppar branden.

Spisbränder har blivit allt vanligare i Sverige. Orsaken tros vara ökad användning av olja i matlagningen.

– Vi är bekymrade, säger Anders Lundberg, brandingenjör vid Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.

Soteld – när tjära börjar brinna i skorstenen – var tidigare den vanligaste brandorsaken i bostäder. I slutet av 1990-talet stod de för över en femtedel av alla bränder. Problemet har minskat de senaste åren och i stället ökar nu antalet fall av spisbränder. Det framgår av data från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) som DN har sammanställt.

Spisbränderna har ökat så kraftigt i antal att de numera är vanligare än soteld.

År 1998 skedde 766 bostadsbränder med kategorin ”glömd spis” som huvudorsak. År 2015 (den senaste siffran) skedde 1.250 sådana bostadsbränder. Antalet fall har ökat successivt under hela perioden och förändringen är tydlig även om vi tar hänsyn till befolkningsutvecklingen.

– En trolig orsak är att vi använder alltmer olja i matlagningen. Det bor fler personer i Sverige med utomnordisk bakgrund som har en annan matlagningstradition med mindre smör och mer olja. Det är en matkultur som även svenskfödda personer anammar i allt större utsträckning, säger Cecilia Uneram, brandingenjör vid Brandskyddsföreningen.

Hon betonar att det krävs mer forskning för att med säkerhet kunna peka på orsaken.

MSB ser så allvarligt på utvecklingen att en medarbetare granskar den senaste tidens samtliga spisbränder i Sverige.

– Vi vet inte varför antalet bränder har ökat. Utvecklingen är bekymmersam. Vi genomför nu en specialstudie för att ta reda på mer om de bakomliggande orsakerna. Är det äldre eller yngre personer som drabbas? I vilket sammanhang sker bränderna? Lagar vi oftare mat sent på kvällen och glömmer bort spisen? Går förloppet snabbare med induktionsplattor? Det är några av frågorna som vi försöker besvara, säger Anders Lundberg, brandingenjör vid MSB.

Hittills har de kunnat identifiera ett antal orsaker till att bränderna uppstår. Det handlar ofta om ren glömska eller att man av misstag placerar något brännbart på spisen, exempelvis reklamblad. En annan förklaring är just matolja som börjar brinna.

– Vi ser i insatsrapporterna att man ofta har försökt släcka bränderna med vatten, vilket man absolut inte ska göra. Det leder snarare till att situationen förvärras, säger Anders Lundberg.

Järfälla brandstation demonstrerar för DN hur förloppet kan se ut vid en spisbrand som släcks på fel sätt. Brandmannen Mats Kumblad visar vad som händer när han häller på vatten på en kastrull med matolja som brinner. Plötsligt uppstår en explosion och en flera meter hög låga.

– Vad du än gör – släck inte brinnande olja med vatten. Kväv i stället elden med ett lock, säger Mats Kumblad, distriktschef vid Järfälla brandstation.

Han märker tydligt att just spisbränder har blivit vanligare. Det beror också på att det har blivit svårare att få plats på äldreboenden.

– Äldre bor kvar allt längre i sina bostäder, men sköter samma hushåll som de gjorde när de var yngre. Sinnena blir ju svagare ju äldre vi blir och tyvärr händer det ibland att personer omkommer i bränder när de glömt spisen på, säger Mats Kumblad.

Flera experter efterlyser nu bättre skydd mot spisbränder. Cecilia Uneram vid Brandskyddsföreningen är kritisk till att tillverkningsbranschen inte prioriterar brandsäkerhet.

– Det finns i dag smarta hemlösningar som talar om när frysen ska avfrostas, men den tekniska lösningen kopplat till brandskyddet i bostad är eftersatt, säger hon.

Myndigheter och branschorganisationer riktar nu framför allt in sig på spisvakter, en teknisk pryl som bryter elförsörjningen till spisen när en viss temperatur uppnås eller rök detekteras. Trots att de har funnits på marknaden i flera år finns de i försvinnande få svenska bostäder.

– Både Boverket och MSB tror att spisvakter är nästa enkla åtgärd, ungefär som brandvarnare var för 30 år sedan. Det är en enkel grej som inte kostar så mycket, men som kan göra mycket stor nytta, säger Anders Lundberg.

MSB:s kampanjer för att skydda sig mot bränder ska framöver rikta in sig på just spisbränder. Syftet är att den negativa utvecklingen ska brytas.

Dagens Nyheters genomgång av data över bostadsbränder visar även på flera positiva förändringar inom andra områden. Soteld, alltså skorstensbränder, minskar. Likaså bränder som startar på grund av levande ljus. Sedan statistiken började tas fram år 1998 har antalet soteldsbränder och ljusbränder aldrig varit så få som nu. För en annan vanlig brandorsak – rökning – är läget oförändrat.

Läs mer: Så vill MSB att vi ska klara en samhällskris

Fakta.Spisbränderna har ökat

Antal räddningsinsatser till bränder i bostäder där brandorsaken är ”glömd spis”.

1998: 766

1999: 775

2000: 923

2001: 835

2002: 845

2003: 809

2004: 811

2005: 866

2006: 883

2007: 1026

2008: 1023

2009: 1055

2010: 1103

2011: 1167

2012: 1202

2013: 1180

2014: 1203

2015: 1250

Källa: ”IDA-databasen” vid Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB)

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.