Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-01-25 04:37

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/splittring-pa-gotland-om-gasledningen/

Sverige

Splittring på Gotland om gasledningen

01:25.

Gasledningen splittrar Gotland. Regeringens besked på tisdag avgörande.

Bild 1 av 4 Den kaj i Slite hamn som byggdes för att frakta ut rören till gasledningen förra gången står i fokus för den säkerhetspolitiska bedömning som regeringen ska redogöra för på tisdag. På fredagen låg Kustbevakningens fartyg förtöjt vid kajen.
Foto: Hampus Andersson
Bild 2 av 4 Gotland upprustar försvaret i veckan har stridsvagnar kört genom centrala Visby. På fredagen var det vapenvård och rengöring på detgamla regementsområdet i Visby.
Foto: Hampus Andersson
Bild 3 av 4 ”Det räcker med att titta på en karta så förstår man vilken betydelse en hamn som Slite har”, säger överste Mattias Ardin, chef för ledningsgruppen på Gotland.
Foto: Hampus Andersson
Bild 4 av 4 Svenskfödda Riina Noodapeva, vars far kom till Gotland som ensamkommande flyktingbarn under andra världskriget, hoppas att regeringen säger nej till att Slite hamn ska användas av det ryska gasledningsbolaget Nord Stream.
Foto: Hampus Andersson

Gotland är splittrat om ryska gasledningsbolaget Nord Stream ska få hyra en kaj i Slite hamn för att lägga ut två nya gasledningar i Östersjön. Centerpartiet på ön sällar sig nu till kritikerna som hoppas att regeringen säger nej. Men den rödgröna majoriteten hoppas på ett ja och ett välbehövligt tillskott i den skrala kommunkassan.

Detta är en låst artikel. Logga in som prenumerant för att fortsätta läsa. Logga in