Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-20 17:11

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/ssu-granskas-efter-krossa-sionismen-ramsan/

Sverige

SSU granskas efter ”krossa sionismen”-ramsan

Philip Botström, förbundsordförande för SSU, talar innan statsminister Stefan Löfvens årliga sommartal i Societetsparken i Norrtälje, sommaren 2018. Foto: Fredrik Sandberg/TT

SSU i Malmö hamnade i blåsväder efter att demonstranter skanderat ”krossa sionismen” under första maj.

Nu inleder MUCF, Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor, en ny granskning av SSU.

Rätta artikel

Efter att SSU-demonstranter i Malmö på första maj skanderat ”krossa sionismen” har MUCF inlett en ny granskning av SSU, vilket SVT Skåne var först med att berätta.

”Vi har med anledning av uppgifterna i olika medier om SSU Skåne inlett en granskning av SSU. Granskningen syftar till att ta ställning till om agerandet från SSU Skåne påverkar SSU:s redan erhållna statsbidrag. Enligt våra rutiner öppnar vi granskningar av detta slag när vi får till oss uppgifter som eventuellt kan påverka möjligheten att behålla ett beviljat bidrag”, skriver Lotta Persson, chefsjurist på MUCF, i en kommentar till DN.

Uttrycket ”krossa sionismen” har kritiserats för att vara en antisemitisk idé om att inte erkänna staten Israel. SSU Skåne menar att kritiker missförstått ramsan och att den handlar om kritik mot Israels politik, inte om att vara emot Israel eller det judiska folket. SSU har bett om ursäkt och sagt att man inte ska använda sig av ramsan framöver.

I höstas granskades SSU Skåne av MUCF efter att flera personer anklagats för att ha uttryckt odemokratiska, antisemitiska eller homofoba åsikter. MUCF stoppade 60.000 kronor i bidrag och Region Skåne 250.000 kronor.

”Beslutet har fattats mot bakgrund av SSU Skånes upprepade brister att leva upp till demokratikriteriet”, skrev MUCF i ett pressmeddelande då.

Läs mer: Löfven pressades om SSU i riksdagsdebatt