Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

SSU utreds för miljonfusk med bidrag

Socialdemokraternas ungdomsförbund (SSU) i Norrbotten polisutreds sedan misstankar om ett omfattande och flerårigt fuskande med bidrag avslöjats.

Varje år sedan 2004 har distriktet ansökt om landstingsbidrag för uppemot 40 kurser. I verkligheten har endast tio till fjorton kurser genomförts. Och fusket har varit utstuderat, säger en källa med god insyn i verksamheten.

– Jag skulle snarare kalla det en kultur. Informationen om hur bidrag ska sökas har noga förts vidare år från år till de som handlägger just de här frågorna inom SSU, säger uppgiftslämnaren till Piteå-Tidningen (PT).

Enligt PT ska det röra sig om ett omfattande mygel på miljonbelopp.

– Ungefär 70 procent av bidragen vi får bygger på helt påhittade kurser, säger källan.

Fuskandet avslöjades delvis redan i maj, då styrelseledamoten Robin Enander fick indikationer på att något inte stod rätt till.

– Vi fick indikationer på att något inte stod rätt till. Så vi begärde ut handlingarna från landstinget och jämförde bakåt i tiden, säger han till DN.se.

Då gällde misstankarna fusk under perioden 2009-2010, en verksamhet som då sades omfatta hundratusentals kronor. Sedan dess har ärendet svällt.

– Det är ett fåtal personer som tagit sig friheter och överskridit sina befogenheter. Vi vill att vår organisation ska göra rätt för sig och de som gjort detta ska ställas till svars, säger Robin Enander, som nu lämnat sin post i som styrelseledamot efter fyra år.

Nuvarande riksdagsman Fredrik Lundh Sammeli var ordförande i SSU-distriktet 2002 till 2005 säger så här:

– Min bild när det gäller de här åren är att det varken funnits något systematik eller medvetenhet att fuska till sig bidrag, säger han till tidningen.

SSU Norrbotten har tillsammans med Norrbottens läns landsting tillsatt en extern revisor som ska skärskåda utbetalningarna.

– Jag välkomnar granskningen. Det är fullkomligen oacceptabelt att det ens förekommer misstankar om sådana oegentligheter, säger SSU Norrbottens ordförande Alexander Nilsson till DN.se.

Han tog över ordförandeskapet tidigare i sommar när dåvarande ordförande Frida Heikki och fyra andra ledamöter fick lämna styrelsen i samband med att oegentligheterna började uppdagas.

– Vi är en nyvald styrelse för 2012. Det här var innan vår tid. Men vi tar det på största allvar. Det här kommer att påverka förtroendet för SSU, men jag hoppas att vi ska återvinna det, säger Alexander Nilsson.

Tidigare SSU-skandaler

2004 avslöjar Upsala Nya Tidning att ordförande Ardalan Shekarabi använt pengar från ett integrationsprojekt för att finansiera sitt kandiderande till ordförande posten. Shekarabi avgår.

2005 avslöjade DN ett omfattande fusk med medlemsantal i SSU:s Kalmarsdistrikt. Senare tillkommer ytterligare distrikt, ungdomsförbundet får betala tillbaka miljonbelopp i bidrag. Polisutredningen lades ner då brott inte kunde styrkas.

2006 avgår ordförande Anna Sjödin efter att hon dömts till dagsböter efter att ha bråkat med en ordningsvakt utanför krogen Crazy Horse i Stockholm.

 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.