Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-06-02 04:30

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/ssu-vill-forstatliga-sjukvarden/

Sverige

SSU vill förstatliga sjukvården

Foto: Maja Suslin/TT

SSU vill utöka Socialstyrelsens mandat under krisen och på sikt förstatliga sjukvården. 

Ungdomsförbundet förbereder sig för en intern strid i Socialdemokraterna. 

– Sjukvården är många regionpolitikers levebröd, säger förbundsordförande Philip Botström.  

Det nya coronaviruset har blottlagt en rad problem i svensk sjukvård, anser ungdomsförbundet SSU, som nu går fram med flera förslag. 

Nyligen fattade förbundsstyrelsen beslut om att driva frågan om en utökad statlig styrning av sjukvården, i första hand genom ett vidgat ansvar för Socialstyrelsen.

– Vi uppmanar regeringen att ta ett ännu tydligare ansvar för hälso- och sjukvården i den akuta krisen genom att utöka Socialstyrelsens mandat. Det är bra att man fått i uppdrag att samordna, köpa in och vid behov fördela materiel mellan regionerna. Men de behöver också få mandat för att flytta personal och resurser dit behoven är som störst, säger Philip Botström.

Men det räcker inte, anser SSU, som vill att regeringen ska fatta beslut om att utreda ett förstatligande av sjukvården på sikt. 

– Det råder brist på sjukvård i förhållande till efterfrågan och behov i hela landet. Det handlar inte bara om en underfinansiering utan också om bristande styrning, kompetensförsörjning och olika regleringar som begränsar tillgänglighet och effektivitet. Samt en omfattande privatisering av vården, säger han. 

I nuläget är det bara Sverigedemokraterna och Kristdemokraterna som står bakom ett förstatligande men Botström har förhoppningar om att den pågående krisen kan få övriga partier att vända.

– Det är klart att frågan är känslig i flera partier av många skäl. Sjukvården är många regionpolitikers levebröd och det finns politiker i flera partier som inte är så sugna på att diskutera åtgärder som ifrågasätter deras existensberättigande. Det tar vi ingen hänsyn till. Det finns många i vårt parti som tycker så här men som tycker att det är jobbigt att föra den debatten öppet.